Gingivectomia

Gingivectomia este o procedură chirurgicală minoră ce presupune îndepărtarea unei mici porțiuni a gingiei din jurul unui dinte sau al mai multora.

Gingivectomia, deși este o intervenție puțin invazivă, este indicată abia după ce au fost epuizate alte tratamente non-chirurgicale. Totuși, acest tip de metode este recomandat doar în cazul afecțiunilor minore, înainte ca boala parodontală sa pună în pericol integritatea danturii, prin distrugerea ligamentelor sau a suportului osos.

CÂND ESTE NECESARĂ GINGIVECTOMIA

Cea mai comună cauză de afectare a țesutului gingival este o igienă orală necorespunzătoare. Precaritatea acesteia determină apariția gingivitei care, în timp, se poate agrava ducând la necesitatea unei intervenții chirurgicale, gingivectomia.

Alte afecțiuni gingivale care necesită o intervenție chirurgicală sunt diastema, existența epiteliului pungii gingivo-parodontale între dinți și gingii, cât și a surplusului de țesut gingival în jurul dinților.

PROCEDURILE DE GINGIVECTOMIE

Gingivectomia este o procedură rapidă, minoră și nedureroasă, ce are o durată de maximum o oră. Această intervenție chirurgicală se efectuează fie cu ajutorul unui bisturiu, fie cu o unitate cu laser, întotdeauna sub efectul unui anestezic local.

Inițial, se realizează o mică incizie, urmat de îndepărtarea țesutului gingival problematic. La final, se folosește un pansament chirurgical în zona în care s-a efectuat gingivectomia cu scopul de proteja gingiile și dinții de eventuale infecții.

ÎNGRIJIREA POST-GINGIVECTOMIE

Ca parte a îngrijirii post-gingivectomie, pansamentul chirurgical trebuie păstrat până la 10 zile. În acest răstimp, pacienții nu au voie să consume alimente dure, sfărâmicioase, iuți ori condimentate, nici să bea lichide carbogazoase. În schimb, pot consuma alimente moi, bine mărunțite.

Periajul în zona în care s-a efectuat gingivectomia trebuie evitat preț de câteva zile. Pentru a păstra igiena în zona respectivă, se poate folosi o apă de gură antiseptică. Gingiile supuse gingivectomiei se vindecă în totalitate după 2-3 luni de la efectuarea intervenției.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.