Tratament endodontic pentru chist și granulom

system b endodontic

Tratamentul endodontic constă într-o serie de proceduri stomatologice menite să salveze un dinte afectat serios în interior. Un tratament al chisturilor realizat corect exclude nevoia apelării la intervenții chirurgicale de tipul rezecției apicale sau la extracția dentară, astfel că îți poți păstra dinții naturali pentru mult timp de acum încolo.

INFECȚIA PULPEI DENTARE ȘI NEVOIA DE TRATAMENT ENDODONTIC

Sănătatea dentară depinde de o mulțime de factori externi și interni, însă mai devreme sau mai târziu, se poate întâmpla să te confrunți cu mici carii dentare. Netratate rapid, cariile dentare sapă în dinți și pot provoca infecții, care la rândul lor duc la formarea chisturilor.

Tratamentul endodontic sau scoaterea nervului, după cum este cunoscut în popor, izolează infecția, o vindecă și sigilează etanș zona, astfel încât să nu mai apară o nouă infecție. Următorul pas după tratamentul endodontic ar putea fi rezecția apicală, însă dacă tehnicile au fost realizate corect de la bun început, manevrele chirurgicale nu mai sunt necesare.

Pentru a înțelege mai bine situația, trebuie să cunoști anatomia dintelui. Acesta este compus, de la exterior spre interior, din smalț, dentină și pulpă dentară (țesut moale). La rândul ei, pulpa dentară este protejată de camera pulpară, iar prelungirile se numesc canale radiculare. Pulpa dentară este compusă din vase de sânge și nervi, care pătrund în dinte printr-un spațiu situat în vârful rădăcinii (apex).

Incisivii și caninii au, de obicei, o singură rădăcină și 1-2 canale radiculare. Premolarii au câte 1-3 rădăcini și tot atâtea canale radiculare, în timp ce molarii au 1-4 rădăcini și până la 6 canale.

Când pulpa dentară este infectată, se recurge la tratament endodontic. Cel mai adesea, cauzele infecției sunt:

  • cariile profunde
  • fracturile în smalț
  • diferite manopere stomatologice

CE ESTE TRATAMENTUL ENDODONTIC

Tratamentul endodontic are menirea de a elimina, curăța și dezinfecta camera pulpară și canalele radiculare de infecția apărută, adică de a elimina pulpa bolnavă. După aceste etape, rămâne un spațiu gol, care nu poate fi lăsat în această stare, deoarece bacteriile l-ar popula imediat. Astfel, urmează obturarea, plombarea sau umplerea canalelor radiculare cu material nerezorbabil și compact. Acest material va împiedica pătrunderea bacteriilor și reinfectarea zonei.

Dacă infecția nu ajunge la apex și la parodonțiul apical, deci nu se formează un chist, se poate vorbi despre o pulpită, caz în care tratamentul endodontic presupune curățarea canalelor radiculare și obturarea definitivă a acestora.

În cazul în care pulpa dintelui nu este tratată, există posibilitatea ca ea să moară, adică să se formeze gangrena pulpară. Tratamentul endodontic poate fi aplicat cu succes și în această situație, însă dacă infecția a afectat și parodonțiul apical, vor apărea chisturile în vârful rădăcinii.

De obicei, aceste chisturi sunt îndepărtate prin rezecție apicală, însă această metodă chirurgicală ar trebui aplicată doar dacă nu mai există nicio șansă de realizare a tratamentului endodontic.

Dacă s-au format doar chisturi mici, granuloame, tratamentul endodontic se poate realiza pe parcursul mai multor ședințe. Dacă parodonțiul apical este afectat grav, iar chisturile sunt prea mari, însă dintele are stabilitate în os, se poate recurge la rezecție apicală, dar acest lucru va fi stabilit doar după o consultare amănunțită a interiorului dintelui.

Tratamentul endodontic al chisturilor poate elimina necesitatea rezecției apicale, mai ales că tehnologiile au evoluat și permit o curățate și o obturare mult mai bune.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.