Parodontita apicală acută

granulom

Parodontita apicală acută este o complicație dentară care trebuie tratată cât mai repede. De obicei, ea are o simptomatologie dureroasă, astfel că vrei, nu vrei, trebuie să ajungi pe scaunul unui medic dentist.

Te întrebi ce înseamnă parodontită apicală acută? Această afecțiune nu este altceva decât o inflamație a parodonțiului apical, cauzată de o inflamație a pulpei dentare, fie că este vorba despre pulpită, fie că este vorba despre gangrenă.

CAUZE CARE FAVORIZEAZĂ PARODONTITA APICALĂ ACUTĂ

Parodontita apicală acută este o consecință a unui întreg lanț de evenimente care se petrec în cavitatea bucală, începând cu depunere plăcii bacteriene pe smalțul dinților și apariția cariilor, până la erodarea dintelui și inflamarea pulpei. Dacă inflamația nu este tratată, bacteriile își fac loc mai adânc în miezul dintelui, ajungând să provoace infecția canalelor radiculare până la apex (vârful rădăcinii).

Așadar, mediul septic, drenarea pulpei prin apex și anatomia osului alveolar sunt doar câteva dintre cauzele care favorizează parodontita apicală acută.

TIPURI DE PARODONTITE APICALE ACUTE

Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontozaParodontitele apicale acute pot fi hiperemice, seroase sau purulente.

Parodontita hiperemică este prima etapă a inflamației apicale. În acest stadiu, simptomele trec de multe ori nesesizate. Afecțiunea este cauzată de flora aerobă, dar și de bruxism sau aparate dentare necorespunzătoare.

Parodontita apicală acută seroasă este etapa următoare a afecțiunii. De această dată, durerile dentare sunt iradiante și pot apărea brusc sau progresiv. Chiar și mișcările bruște ale capului pot da dureri în zona dintelui bolnav, iar la strângerile de dinți durerea se amplifică și mai mult. În general, simpla administrare a unui analgezic nu va face ca durerea să dispară complet.

TRATAMENTUL PARODONTITEI APICALE ACUTE

Parodontita apicală acută două etape majore de tratament. Se începe cu eliminarea cauzei inflamației, apoi se continuă cu crearea unei căi de drenaj (drenaj endodontic, incizie muco-periostală, osteotomie transmaxilară sau extracție). În funcție de tipul parodontitei acute, medicul recurge la aplicarea unor diferite tehnici de tratament.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

6 Comentarii la "Parodontita apicală acută"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Dan adriana
Vizitator
Buna seara ! Am descoperit la o radiografie panoramica ca am o punga de infecție la 22. Am început tratamentul endo , la pilire a ieșit un miros foarte urat , au început spalaturile cu Hipo si etanșarea provizorie. La a treia ședinta , a început sa doară dintele, dupa ce m a văzut Dr , m a spălat cu Hipo mi-a pus con care a fost mai lung si m a durut f tare după care l am scos a 2a zi. Dr la următoarea ședinta m a spălat cu Hipo si mi-a facut obturatie după care au început… Citiți mai departe »
Ioana
Vizitator
Ioana
Bună seara! Aș avea o întrebare, v-aș fi extrem de recunoscătoare dacă m-ați putea ajuta cu niște sfaturi. Am fost la stomatolog acum o săptămână și pe radiografie se vede o pată neagră la nivelul rădăcinii incisivului superior lateral (22). D-na doctor a zis că este un chist care trebuie eliminat chirurgical. Menționez că am dureri acute pe bolta palatina în spatele incisivului, care iradiaza și spre ceilalți dinți și gingia de deasupra caninului de lângă incisiv și parțial de deasupra incisivului în cauză s-a inflamat și este extrem de dureroasă la atingere. Durerea se ameliorează ușor cu ketonal forte,… Citiți mai departe »