Examenul clinic al recesiei gingivale

recesia gingivala

Bolile parodontale par inofensive la prima vedere, deoarece de multe ori nu te confrunți neapărat cu dureri, ci doar cu un disconfort estetic, peste care poți trece cu ușurință. În realitate, parodontoza și celelalte afecțiuni sunt foarte periculoase, deoarece pot duce la distrugerea danturii și chiar la pierderea dinților naturali.

Printre afecțiunile parodontale comune se numără și recesia gingivală, o problemă care se dezvoltă în timp, pe fondul unor condiții locale prielnice, cum ar fi periajul agresiv, trauma ocluzală, tratamentul ortodontic, viciile, inflamația gingivală și placa bacteriană. Consultul unui medic de specialitate este esențial, deoarece de la recesia gingivală până la parodontoza încheiată cu pierderea dinților nu mai este decât un pas.

DRUMUL SCURT AL BOLII PARODONTALE PÂNĂ LA RECESIE GINGIVALĂ

Este bine să știi că bolile parodontale pot fi întoarse din drum doar până la un punct. Degradarea dinților începe odată cu depunerea unui strat consistent de placă bacteriană pe suprafața dinților, care apoi migrează spre gingie și chiar sub ea. În primul stadiu, parodontoza este o simplă gingivită, care se remarcă prin sângerări constante în timpul periajului și chiar sângerări ușoare în afara periajului.

În această etapă, boala parodontală este reversibilă, cu ajutorul unui detartraj sau al unui tratament adecvat. O gingivită netratată duce la parodontită, care la rândul ei duce la retracție gingivală, apoi la recesie gingivală, pentru ca în final să atingă apogeul prin căderea dinților.

EXAMENUL CLINIC AL RECESIEI GINGIVALE

Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontozaRecesia gingivală este mai gravă decât retracția, întrucât reprezintă o distrucție a țesuturilor de suport. Această afecțiune parodontală este diagnosticată după ce distrucția deja măsoară destul de mult, deci este indicat să ajungi la doctor în stadiile incipiente ale parodontozei.

Măsurarea unei recesii gingivale se face de la linia de întâlnire a smalțului cu cementul și până la marginea gingivală liberă. Aceasta din urmă acoperă 1-3 mm din coroana dintelui, iar la o recesie de 1 mm, inserția pierdută ajunge să fie de 2-4 mm.

Examenul clinic al recesiei gingivale este vital pentru a putea adopta un tratament adecvat. El trebuie să ofere informații prețioase despre:

  • hipersensibilitatea dentinară
  • abraziunea dentară
  • forma, înălțimea și lățimea recesiei
  • cauzele care au dus la apariția recesiilor
  • pierderea de atașament proximal

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord