Bolile parodontale și afecțiunile organismului

stetoscop

Bolile parodontale influențează categoric sănătatea generală a organismului, deși la prima vedere ai putea spune că nu găsești nicio legătură între afecțiunile dentare și cele depistate în alte zone ale corpului tău.

Parodontoza este o boală din ce în ce mai comună în societatea modernă și grăbită și nu greșim dacă spunem că este unul dintre dușmanii tăcuți ai sănătății tale. De la afecțiunile dinților și gingiei se pot declanșa sau agrava o mulțime de alte boli și complicații, de aceea este important să tratezi răul de la rădăcină cu o vizită la cabinetul medicului stomatolog.

BOLILE PARODONTALE ȘI IMPACTUL ASUPRA ORGANISMULUI

Un studiu realizat recent de o echipă formată din 70 de experți de la Academia Americană de Parodontologie (AAP) și Federația Europeană de Parodontologie (FEP) arată că bolile parodontale sunt foarte periculoase pentru organism, deoarece cresc riscul declanșării unor boli precum:
Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontoza

  • diabet
  • boli cardiovasculare
  • complicații in sarcină
  • afecțiuni respiratorii
  • disfuncții erectile
  • cancer
  • afecțiuni renale cronice
  • artrită reumatoidă
  • sindrom metabolic (hipertensiune arterială, obezitate, rezistență la insulină)

PARODONTOZA ȘI BOLILE INIMII

Riscul declanșării bolilor inimii poate fi favorizat și de parodontoză, întrucât bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde în sânge prin leziunile țesutului parodontal. Odată intrate în sânge, ele pot contribui la formarea plăcilor ateromatoase, care la rândul lor pot produce înfundarea arterelor și declanșarea aritmiei, hipertensiunii, cardiomiopatiei ischemice, infarctului sau insuficienței cardiace.

PAROZONTOZA ȘI DIABETUL

Pacienții care au o parodontoză moderată sau severă au șanse mai mari să-și declanșeze diabetul sau să sufere o agravare a acestei boli. Motivul: bolile parodontale dereglează nivelul zahărului din sânge.

Persoanele care suferă de boli parodontale sunt de 4 ori mai predispuse să aibă diabet, întrucât parodontoza este asociată și cu rezistența la insulină.

BOLILE PARODONTALE ȘI INFORMAREA MEDICILOR

Având în vedere faptul că există o relație strânsă între bolile parodontale și celelalte afecțiuni ale organismului, este recomandat să-ți faci un set complet de analize și să mergi la un control stomatologic. Dacă medicii îți spun că ești predispus la anumite afecțiuni, dentistul trebuie să știe acest lucru. De asemenea, dacă dentistul îți spune că suferi de parodontoză, este important să comunici acest lucru și celorlalți medici, pentru a putea primi cele mai potrivite tratamente.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar