Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare sunt dispozitive recomandate de medicii ortodonți în vederea îndreptării danturii. Existența unei varietăți de tipuri de aparate dentare permite selectarea celor mai bune modele, în funcție de problema dentară cu care se confruntă pacientul și de severitatea acesteia.

Evoluția tehnologiei a dus la dezvoltarea unei palete largi de aparate dentare, de la cele clasice, fixe, la cele mobile și de contenție. Cele mai populare rămân aparatele dentare invizibile, fixate în spatele dinților, a căror amplasare elimină eventuala stânjeneală creată de un aparat dentar standard.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt cele mai utilizate și recomandate de medicii ortodonți grație eficienței lor în corectarea poziției dinților. Acest tip de aparat dentar este compus din elemente precum bracketuri, sârme, inele, arcuri, butoni și ligaturi. Totodată, aparatele dentare fixe se împart în: aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare Speed, aparate dentare din safir, aparate dentare autoligaturante Damon și aparate dentare linguale.

Cel mai ieftin și mai răspândit este aparatul dentar metalic, acest tip fiind și unul cu cele mai bune și durabile rezultate. Realizat din oțel inoxidabil, aparatul dentar metalic poate fi îmbogățit cu elastice colorate pentru un aspect vesel, care iese din tipare.

Tot mai mult teren câstigă și aparatul dentar ceramic, cu o eficiență similară celui metalic, dar mult mai puțin vizibil. Cu toate acestea, dată fiind fragilitatea sa, acest tip de aparat dentar este recomandat doar în tratarea anumitor probleme ortodontice.

În pofida prețului piperat, aparatul dentar lingual, „invizibil”, se atașază pe partea din spate a dinților. Cele două tipuri existente – Incognito și STB Light lingual system – sunt alese în funcție de problema ortodontică a fiecărui pacient în parte. Ambele tipuri însă sunt discrete și confortabile și dau rezultate într-un timp relativ scurt.

Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt  folosite în special în cazul copiilor, de la vârste fragede, întrucât ajută la dezvoltarea corespunzătoare a maxilarului și mandibulei, corectând eventualele probleme de poziționare a dinților pe arcadă. Chiar dacă poate corecta pe cont propriu eventualele probleme ortodontice, aparatul dentar mobil este de multe ori doar precursorul unuia fix.

Aparate de contenție

Aparatele de contenție sunt dispozitivele folosite la finalizarea unui tratament ortodontic cu un aparat dentar fix, având rolul de a stabiliza poziția corectă a dinților în vederea prevenirii reapariției problemelor ortodontice. Durata purtării unui aparat de contenție variază de la caz la caz: în situația unor probleme minore, aparatul se poartă câteva luni, problemele majore necesitând utilizarea aparatului de contenție timp de câțiva ani.

Etichetat cu 

1
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
1 Fire de discuție
0 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
0 Autori comentarii
Autori comentarii recente
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
trackback

[…] acea teama vazand ca imi face numai bine. Am intrat pe site-ul lor si am citit informati utile la aparate dentare fixe deaorece fata mea trebuie sa isi indrepte cat mai repede dintii. O sa mergem zilele astea sa isi […]