Retracția gingivală

dinte stalp

Retracția gingivală este o afecțiune stomatologică serioasă, care dacă nu este tratată și ținută sub observație de medicul tău dentist poate evolua spre o boală parodontală greu de ținut în frâu.

Chiar dacă nu te jenează retracția gingivală, este bine să îți faci un control stomatologic, pentru a afla dacă rădăcina dintelui este protejată corespunzător de țesut. Practic, retracția gingivală desemnează situația în care gingia începe să se retragă de pe suprafața dinților sau a dintelui.

CAUZELE RETRACȚIEI GINGIVALE

Înainte de a afla care sunt cauzele retracției gingivale ar trebui să știi că această afecțiune este periculoasă pentru structura dintelui deoarece lasă la vedere cementul, materialul care acoperă rădăcina dintelui. Cementul este mult mai fragil decât smalțul dintelui, de aceea este și mai predispus la depunerile de tartru.

Printre cele mai comune cauze ale retracției gingivale se numără:

  • vârsta – cu cât înaintezi în vârstă, cu atât șansele de a te confrunta cu retracția gingivală cresc, iar acest lucru este absolut normal, din cauza modificărilor osului care susține dintele.
  • periajul agresiv și incorect – dacă obișnuiești să-ți periezi orizontal dinții și să apeși puternic pe ei, poți favoriza retracția gingivală.
  • depunerile de tartru – placa bacteriană este unul dintre vinovații principali în cazul parodontozei și înlesnește retracția gingivală.
  • obiceiurile proaste – folosire incorectă și abuzul de scobitori, bruxismul, agresarea gingiei cu un obiect dur (unghie, capăt de pix) și alte gesturi care afectează gingia.
  • factorii anatomici – forma dinților, malpoziții dentare, tulburări apărute în timpul erupției etc.
  • lucrări stomatologice necorespunzătoare – plombe nefinisate, lucrări protetice care au contact direct cu gingia, croșete, coroane care pot irita gingia etc.

REMEDII PENTRU RETRACȚIA GINGIVALĂ

Retracția gingivală nu este o afecțiune care să poată fi remediată de pe o zi pe alta. Foarte important este detartrajul dentar, prin care este îndepărtată placa bacteriană și tartrul. La fel de important este să îți periezi corect dinții, fără să agresezi gingiile, și să renunți la obiceiul de a apăsa cu diferite obiecte pe gingie.

Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontozaÎn urma unui control stomatologic, medicul poate recomanda îndepărtarea contactelor ocluzale imperfecte între dinții superiori și cei inferiori.

O altă măsură împotriva retracției gingivale este reprezentată de grefele gingivale, proceduri chirurgicale prin care o porțiune de țesut de pe cerul gurii este aplicată pe locul retracției gingivale.

Dar, cum cel mai bun remediu este prevenirea, pentru a împiedica evoluția retracției gingivale poți încerca următoarele soluții naturiste:

  • gargara cu infuzie de cimbru, miere și tinctură de propolis (trebuie să-ți clătești gura cu această infuzie după fiecare masă și după fiecare periaj)
  • masajul cu lămâie
  • masajul cu aloe vera
  • spălăturile cu ceai de salvie sau troscot
Etichetat cu 

15
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
7 Fire de discuție
8 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
6 Autori comentarii
iuliaRichard VencuAndreweoferta.netadela Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Iulia Vasile
Vizitator
Iulia Vasile

Buna seara.
am citit ca in cazuri grave, cum este al meu, se pot aplica la baza gingiei substante care o fac sa creasca . se foloseste si la noi aceasta procedura, pe langa grefarea mentionata? Daca da, unde pot gasi acest tratament.
va multumesc

Andrew
Membru
Andrew

Buna ziua! In timpul tratamentului ortodontic mi s-a retras gingia de pe premolar…va reveni cand voi termina tratamentul? Il voi pierde?

eoferta.net
Vizitator
eoferta.net

Buna indexare, insa informare 0!

adela
Vizitator
adela

Cat costa o interventie chirurcicala de grefa gingivala la un dinte?

adela
Vizitator
adela

Din cate am reusit sa-mi dau seama este o rana pe care eu am provocat-o cu o periuta dura,deoarece si gingia pe margine e inflamata si de aceea e retrasa putin si gingia….dar spu eti-mi va rog daca e nevoie sa merg pt asta la stomatolog pt ceva solutii/tratament sau gingia isi va reveni singura??? Nu vreau sa ramana asa sub nici o forma.
Multumesc anticipat pt raspuns!

adela
Vizitator
adela

Buna,de cateva zile am observat la un dinte jos aproape de gingie o “ciobitura”…dar dupa ce am citi pe internet nu mao stiu daca e posibil sa-mi fi ciobit dintele chiar asa jos,langa gingie sau e un inceput de retractie??? Tine sa specific ca am o perie de dinti cu peri cam duri si obijnuiesc sa periez dintii mai puternic…e oare posibil doar sa fi ranit gingia si sa isi revina daca incetez sa folosesc acea perie de dinti? Cand am folosit apa de gura a usturat putin……ce spuneti am facut o rana sau e un inceput de retractie?

CHIS MIHAELA
Vizitator
CHIS MIHAELA

Buna ziua.astazi am fost la un cabinet stomatologic pt.albirea dintilor.Medicul mi-a spus ca sufar de retractie gingivala.Dupa detartraj mi-a aplicat pasta aceea albastra pe dinti de doua ori,iar cand a trebuit sa-mi aplice a treia oara au inceput niste dureri cumplite de dinti,iar medicul a renuntat sa mai aplice pasta respectiva.Peste o saptamana trebuie sa merg sa terminam procesul de albire.
CE IMI RECOMANDATI SA FAC SI CE TRATAMENT SA URMEZ?MENTIONEZ FAPTUL CA AM 36 DE ANI.VA MULTUMESC MULT!!!!!!!