Protezele dentare elastice

proteza dentara

Protezele elastice tind să cucerească din ce în ce mai mulți pacienți care suferă de edentații, în defavoarea clasicelor proteze dentare din acril. Avantajele unei proteze elastice sunt multiple, dar înglobând o tehnologie mai nouă, încă nu este atât de accesibilă din punct de vedere al prețului.

Realizate din materiale dure, dar flexibile, protezele elastice sunt o alternativă pentru pacienții care vor să dispună de confort la purtarea lor, dar și să se bucure timp îndelungat de beneficiile acestei investiții.

Din ce sunt realizate protezele elastice

Protezele elastice sau protezele flexibile sunt realizate din materiale termoplastice care nu conțin monomeri toxici pentru organism. Aceste materiale sunt deja polimerizate și sunt modelate cu ajutorul căldurii.

În primele decenii ale secolului XX, când a început să fie folosit materiaul elastic, protezele dentare flexibile erau folosite în special pentru persoanele defavorizate. În timp, materialul termoplastic a suferit o serie de modificări și de îmbunătățiri, fiind considerat în prezent una dintre cele mai bune alternative pentru realizarea protezelor dentare.

Cele mai folosite materiale pentru realizarea protezelor elastice sunt Flexite-Plus, Flexite Northerm, Flexite Supreme,  Flexite M.P., Flexite Bruxism și Flexite Guard.

Deoarece sunt elastice și flexibile, aceste proteze au o durată de viață mai lungă și o rezistență ridicată. Baza protezelor elastice are o culoare roz deschis, care imită țesutul moale al cavității bucale.

Avantajele protezei elastice

O proteză elastică sau proteză flexibilă prezintă următoarele avantaje:

 • permite o mai bună pronunție a cuvintelor
 • permite o masticație mai bună
 • are o stabilitate bună
 • este tolerată de organism, deoarece nu este toxică
 • împiedică depunerea tartrului
 • este rezistentă în timp
 • nu provoacă leziuni
 • are o estetică superioară
 • suprafața mucozală este perfect netedă și compactă
 • închidere marginală bună

Dezavantajele protezei elastice

La fel ca toate celalte tipuri de proteze, și protezele elastice prezintă unele dezavantaje:

 • prețul mai mare decât al protezelor clasice
 • au nevoie de o igienă mult mai riguroasă
 • se pot colora în timp (mai ales în cazul fumătorilor și al persoanelor care consumă cafea cu regularitate)

Cine poate folosi proteze elastice

Orice persoană care suferă de edentație poate fi eligibilă pentru purtarea unei proteze elastice. Cu toate acestea, există și mici excepții. De exemplu, persoanele care au suferit recent o extracție sau au dinți din acrilat pe care nu pot fi realizate retenții mecanice.

Persoanele care aleg proteze elastice trebuie să aibă o igienă orală foarte bună, pentru ca investiția lor să își păstreze calitățile mult timp de acum încolo.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

18 Comentarii la "Protezele dentare elastice"

avatar

Sortare după:   cele mai noi | cele mai vechi | cele mai votate
Rodica
Vizitator
Rodica
3 luni 15 zile în urmă

am proteza dar nu imi sta decat lipita ca am gingia mica oare ce sa fac ce proteza sa folosesc …nici implant nu vreau ca osul maxilarului imi este mic……….ce ma sfatuiti…Multumesc

MIHAILA FLORICA
Vizitator
MIHAILA FLORICA
3 luni 26 zile în urmă

Buna dimineata, am urmatoarele intrebari, numai am dintii jos si masele deloc si as dori sa stiu daca proteza mobila elastica mi se potriveste. In partea de sus mai am 5 dinti si o radacina de la canin salvata , se poate o lucrare fixa? Ce imi recomandati sa fac? Va multumesc!

corneliu nechifor
Vizitator
corneliu nechifor
4 luni 10 zile în urmă

Există vreun material pentru sudarea osului dentar (dinte) ?? MULTUMESC

Aurora Stamate
Vizitator
Aurora Stamate
7 luni 10 zile în urmă

Buna ziua,
am urmatoarele intrebari, referitoare la proteza partiala flexibila (6 edentati pe arcada superioara, 4 stanga, 2 dreapta, sunt molari/premolari ramasi de ambele parti ale edentatiilor).

1) Se poate folosi proteza flexibila partiala pt situatia descrisa mai sus?
2) Ce sistem de prindere are proteza partiala flexibila?
3) La ce interval dupa extractie se poate lua amprenta pt. proteza partiala?
4) Bolta palatina este integral acoperita?

Alexandra
Vizitator
Alexandra
1 an 2 ore în urmă

Buna ziua! am o proteza Kemeny din trei dinti dar nu imi sta fixa mai mult de 3 ore nu stiu de ce dar parca se largeste, intrebarea mea este: daca pun o pasta adeziva as rezolva problema? multumesc

Alex D
Vizitator
Alex D
1 an 1 lună în urmă

Buna ziua, Se poate aplica proteza totala elastica pe maxilarul superior ? Ce sistem de prindere se foloseste? Bolta palatina este integral acoperita? Cand (imediat dupa extractie), in ce conditii? Rog detalii. Multumesc

darmian
Vizitator
darmian
1 an 1 lună în urmă

Pe arcada superioare voi face o reabilitare din zirconiu,momentan astept osteointegrarea 3 implanturi,intrebarea este :ce recomandati full zirconia sau ceramica pe suport zirconiu?Dl dr.spunea ca o sa mergem pe full zirconiu individual,ceva de calitate in 3 nuante direct,etc.va multumeMultumesc anticipat

Florin
Vizitator
Florin
1 an 1 lună în urmă

Poza nu are nici o treaba cu topicul postării.

tiberiu varza
Vizitator
tiberiu varza
1 an 8 luni în urmă

buna .as dorii sa va intreb daca in cazul in care nu mai am dinti de loc in partea de sus , se poate sa port proteza scheletata?
multumesc

wpDiscuz