Protezele dentare elastice

Protezele elastice tind să cucerească din ce în ce mai mulți pacienți care suferă de edentații, în defavoarea clasicelor proteze dentare din acril. Avantajele unei proteze elastice sunt multiple, dar înglobând o tehnologie mai nouă, încă nu este atât de accesibilă din punct de vedere al prețului.

Realizate din materiale dure, dar flexibile, protezele elastice sunt o alternativă pentru pacienții care vor să dispună de confort la purtarea lor, dar și să se bucure timp îndelungat de beneficiile acestei investiții.

Din ce sunt realizate protezele elastice

Protezele elastice sau protezele flexibile sunt realizate din materiale termoplastice care nu conțin monomeri toxici pentru organism. Aceste materiale sunt deja polimerizate și sunt modelate cu ajutorul căldurii.

În primele decenii ale secolului XX, când a început să fie folosit materialul elastic, protezele dentare flexibile erau folosite în special pentru persoanele defavorizate. În timp, materialul termoplastic a suferit o serie de modificări și de îmbunătățiri, fiind considerat în prezent una dintre cele mai bune alternative pentru realizarea protezelor dentare.

Cele mai folosite materiale pentru realizarea protezelor elastice sunt Flexite-Plus, Flexite Northerm, Flexite Supreme,  Flexite M.P., Flexite Bruxism și Flexite Guard.

Deoarece sunt elastice și flexibile, aceste proteze au o durată de viață mai lungă și o rezistență ridicată. Baza protezelor elastice are o culoare roz deschis, care imită țesutul moale al cavității bucale.

Avantajele protezei elastice

O proteză elastică sau proteză flexibilă prezintă următoarele avantaje:

 • permite o mai bună pronunție a cuvintelor
 • permite o masticație mai bună
 • are o stabilitate bună
 • este tolerată de organism, deoarece nu este toxică
 • împiedică depunerea tartrului
 • este rezistentă în timp
 • nu provoacă leziuni
 • are o estetică superioară
 • suprafața mucozală este perfect netedă și compactă
 • închidere marginală bună

Dezavantajele protezei elastice

La fel ca toate celalte tipuri de proteze, și protezele elastice prezintă unele dezavantaje:

 • prețul mai mare decât al protezelor clasice
 • au nevoie de o igienă mult mai riguroasă
 • se pot colora în timp (mai ales în cazul fumătorilor și al persoanelor care consumă cafea cu regularitate)

Cine poate folosi proteze elastice

Orice persoană care suferă de edentație poate fi eligibilă pentru purtarea unei proteze elastice. Cu toate acestea, există și mici excepții. De exemplu, persoanele care au suferit recent o extracție sau au dinți din acrilat pe care nu pot fi realizate retenții mecanice.

Persoanele care aleg proteze elastice trebuie să aibă o igienă orală foarte bună, pentru ca investiția lor să își păstreze calitățile mult timp de acum încolo.

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinică.
Denumire serviciu medicalDetaliiPreț RON
Proteza Kemmenyper dinte500
Proteza acrilica partialaper lucrare1450
Proteza flexibilaper lucrare2100
Puteți consulta lista completă de prețuri la: https://ivory.dentfix.ro/lista-preturi/
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

43 Comentarii la "Protezele dentare elastice"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Modoran Valeriu
Vizitator
Modoran Valeriu

Va salut , Proteza elastică e aceiași cu proteza flexibila ?
Poate fi totala ? dinții cad pe rind din cauza Parodontozei , mai am 2 masele și 5 Dinți , din care 3 vor cădea , sunt interesat de proteza totala cu margini moi , va mulțumesc

Angela
Membru
Angela

Buna ziua, am avut punti dentare partes de sus si a trebuit sa mi le scoata mai am trei masele doua pe o parte una pe alta parte se poate face proteza elastica miau fauct acrilica dar nu o suport

corina
Membru
corina

Buna, pt premolar 2.4 lipsa sus s-ar putea face un kemeny valplast? Ar sta sau exista riscul sa cada usor fiind sus? Multumesc.

corina
Membru
corina

Din 2.5 nu a ramas decat radacina, iar caninul este vital si nu vreau sa il sacrific, deci ideea de punte cade si vroiam o alternativa macar temporara.

ela
Vizitator
ela

buna, o proteza elastica cu un singur dinte,partea de jos, daca este larga se poate reumple,rebaza,etc?

vasile chereji
Vizitator
vasile chereji

Am proteza acrilica totala si sus si jos partea de sus mai sta cumva lipita dar partea de jos ma deranjat foarte tare am fost de vreo 5-6 ori sa mai faca ceva sa nu ma deranjeze acuma o tin an cutie o proteza flexibila m-ar ajuta? care ar fi avantajele si dezavantajele?va multumesc.

George
Vizitator
George

Bună ziua care adeziv dentar este mai bun pentru o placă dentara Vă multumesc

Ana
Vizitator
Ana

Buna ziua, se poate realiza o proteza elastica doar pentru un premolar lipsa?

stanciu
Vizitator
stanciu

Buna seara.cat costa 2 implanturi si o proteza mobila pe capse.Multumesc

Lorena
Vizitator
Lorena
Buna ziua, am 20 de ani dar dintnii mei zici ca sunt din plastelina… maselele mai exact… mii se rup fara nici un motiv..se sfarama… de multe ori ma trezeam dimineata cu masele sfaramate in gura .. acum.. aseara mai exact mii sa rupt o masea din lateral de tot.. adica nu mai am decat ce e in gingie si atat… am zis ca nu se mai poate.. vreau sa scot tot ce e sus si sa imi pun proteza… dar acum nu stiu de care.. si care ar fii mai buna? Nu vreau implant.. nu pentru ca nu as… Citiți mai departe »
Ioana
Vizitator
Ioana

Buna seara. Am doi dinti lipsa si as vrea sa ii pun . M am gandit la puntea dentara dar nu as vrea sa stric 2 dinti buni. Stiu ca implantul este cel mai bun,insa costa ff mult s nu imi permit.

Veronica
Membru
Veronica

Buna seara ,sunt in curs de terminare a unei lucrări de proteza fixa pe anumite locuri ,nu ma informat nimeni ca trebuie sa port un metal pe cerul gurii,nu ma pot obișnui ,ce trebuie sa fac in acest caz ,implant nici vorba ,eu cred ca trebuie ceva puțin mai delicat pe cerul gurii,datimi un sfat,Menționez lucrarea se efectuează in Spania ,multumesc.

Rodica
Vizitator
Rodica

am proteza dar nu imi sta decat lipita ca am gingia mica oare ce sa fac ce proteza sa folosesc …nici implant nu vreau ca osul maxilarului imi este mic……….ce ma sfatuiti…Multumesc

MIHAILA FLORICA
Vizitator
MIHAILA FLORICA

Buna dimineata, am urmatoarele intrebari, numai am dintii jos si masele deloc si as dori sa stiu daca proteza mobila elastica mi se potriveste. In partea de sus mai am 5 dinti si o radacina de la canin salvata , se poate o lucrare fixa? Ce imi recomandati sa fac? Va multumesc!

corneliu nechifor
Vizitator
corneliu nechifor

Există vreun material pentru sudarea osului dentar (dinte) ?? MULTUMESC

Aurora Stamate
Vizitator
Aurora Stamate

Buna ziua,
am urmatoarele intrebari, referitoare la proteza partiala flexibila (6 edentati pe arcada superioara, 4 stanga, 2 dreapta, sunt molari/premolari ramasi de ambele parti ale edentatiilor).

1) Se poate folosi proteza flexibila partiala pt situatia descrisa mai sus?
2) Ce sistem de prindere are proteza partiala flexibila?
3) La ce interval dupa extractie se poate lua amprenta pt. proteza partiala?
4) Bolta palatina este integral acoperita?

Alexandra
Vizitator
Alexandra

Buna ziua! am o proteza Kemeny din trei dinti dar nu imi sta fixa mai mult de 3 ore nu stiu de ce dar parca se largeste, intrebarea mea este: daca pun o pasta adeziva as rezolva problema? multumesc

Alex D
Vizitator
Alex D

Buna ziua, Se poate aplica proteza totala elastica pe maxilarul superior ? Ce sistem de prindere se foloseste? Bolta palatina este integral acoperita? Cand (imediat dupa extractie), in ce conditii? Rog detalii. Multumesc

darmian
Vizitator
darmian

Pe arcada superioare voi face o reabilitare din zirconiu,momentan astept osteointegrarea 3 implanturi,intrebarea este :ce recomandati full zirconia sau ceramica pe suport zirconiu?Dl dr.spunea ca o sa mergem pe full zirconiu individual,ceva de calitate in 3 nuante direct,etc.va multumeMultumesc anticipat

Florin
Vizitator
Florin

Poza nu are nici o treaba cu topicul postării.

tiberiu varza
Vizitator
tiberiu varza

buna .as dorii sa va intreb daca in cazul in care nu mai am dinti de loc in partea de sus , se poate sa port proteza scheletata?
multumesc