Ce sunt și cât costă un dinte de porțelan sau o lucrare dentară mai amplă

dinte de portelan

Atunci când un dinte are carii extinse sau fracturi care nu pot fi reparate prin plombare ori a căpătat o culoare care nu-ți mai satisface standardele, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să apelezi la coroanele dentare din ceramică sau la dinții de porțelan, altfel spus, și să te bucuri din nou de o dantură perfectă.

Coroanele dentare din porțelan (care în mod științific se numesc coroane metalo-ceramice, integral ceramice sau pe zirconiu) și punțile dentare (mai multe coroane dentare alăturate) se fixează definitiv pe dinții naturali prelucrați în prealabil sau pe implanturi. În general, această procedură presupune extracția nervului dintelui natural, dar în funcție de situație, medicul poate decide să lase nervul în pace. Prețul dinților de porțelan nu este nici pe departe atât de mare pe cât de multe beneficii îți oferă lucrarea stomatologică. Așadar, îndrăznește să vii la clinică pentru un consult!

DINȚII DE PORȚELAN, STANDARDUL FRUMUSEȚII

Dinții de porțelan se folosesc de foarte mulți ani pentru a masca imperfecțiunile dinților naturali. Deși în prezent există noi generații de biomateriale potrivite pentru realizarea coroanelor dentare, tot ceramica (popular porțelanul) este preferată de clienți. Nici nu ar avea cum să fie altfel, de vreme ce coroanele dentare din ceramică îți oferă numeroase beneficii, iar prețul dinților de porțelan este avantajos.

Iată ce beneficii ai dacă alegi să-ți pui dinți de porțelan / ceramică

  1. ceramica (porțelanul) copiază fidel aspectul natural al dintelui
  2. lucrarea este rezistentă în timp
  3. dinții își păstrează luciul natural
  4. nuanța dinților nu se schimbă în timp
  5. porțelanul este acceptat rapid de organism
  6. porțelanul nu irită gingiile

DE CE APAR MODIFICĂRI ÎN NUANȚA ȘI STRUCTURA UNUI DINTE DE PORȚELAN

Dacă o coroană dentară din ceramică este realizată corect de un tehnician profesionist, ea nu ar trebui să sufere modificări de nuanță, nu ar trebui să aibă un aspect mat și nici nu ar trebui să prezinte ciobiri. Toate aceste probleme pot apărea dacă lucrarea este de o calitate îndoielnică sau dacă ocluzia (mușcătura) este imperfectă în zona restaurată. Pentru a preveni această situație, nu pune pe primul loc prețul dinților de porțelan, ci calitatea lor precum și experiența și calificarea medicului protetician.

PREȚUL DINȚILOR DE PORȚELAN

După cum vezi, prețul unui dinte de porțelan este un criteriu secundar, mai ales dacă îți dorești să obții o dantură ca nouă, care să-ți permită să zâmbești fără jenă. Prețul dinților de porțelan variază în funcție de tipul de coroană pe care îl alegi și se calculează întotdeauna la unitate, adică pentru o punte dentară cu mai mulți dinți prețul unitar se va înmulți cu numărul dinților din lucrare. Dacă lucrarea are mai mult de șase dinți atunci merită să întrebați medicul dacă se oferă vreun discount deoarece în general peste acest număr de elemente tehnicienii pot realiza anumite economii și pot oferi, la rândul lor, un anumit discount medicilor.

Dinții de porțelan pe suport de zirconiu (oxid de zirconiu) reprezintă cea mai bună alegere, întrucât zirconiul este complet biocompatibil, este rezistent și imită perfect culoarea dinților naturali. Cu toate acestea acești dinți nu se pot folosi în orice situație, de exemplu în punți cu multe elemente deoarece zirconiul este și foarte casant și o lucrare mare se poate rupe ușor în timpul masticației. Prețul unei coroane ceramice pe suport de zirconiu este de 1300 de lei* în clinica Ivory.

Coroanele dentare din porțelan 100% (fără suport metalic) sunt recomandate, în general, doar pentru dinții frontali și costă 1350 de lei* la Ivory.

Dinții de porțelan pe suport crom-nichel (Cr-Ni) sunt adesea aleși de clienți. Deși prețul este mai mic decât al coroanelor dentare pe suport de zirconiu, beneficiile sunt aproape la fel de multe. La Ivory, o coroană dentară pe suport Cr-Ni costă 700* de lei.

Dinții de porțelan pe suport crom-cobalt (Cr-Co) sunt mai buni decât cei pe suport Cr-Ni deoarece aliajul cu cobalt este mai ușor de suportat de țesutul gingival care ar putea intra în contact cu metalul. La Ivory, o coroană dentară pe suport Cr-Co costă 850* de lei.

Dacă un client dorește un dinte de porțelan pe suport de aliaj nobil, prețul este de 700* de lei în condițiile în care furnizează materialul nobil (aur). Trebuie menționat faptul că laboratorul dentar va calcula cantitatea de metal nobil necesară care este mai mare decât cea care va rămâne în lucrare. În urma proceselor tehnologice o parte din acest metal se colectează ca reziduu și va fi înapoiat pacientului însă la un grad de puritate mai mic decât cel inițial. Practic laboratorul nu reține nimic din materialul clientului însă este forțat de natura tehnologiei curente să efectueze acest gen de tranzacție.

Cât despre fațetele de porțelan, acestea costă 1300* de lei.

*Notă: tarife generice conform listei de prețuri de la 01.01.2018

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinică.
Denumire serviciu medicalDetaliiPreț RON
Coroana metalo-ceramica pe suport metalic Cr-Ni total fizionomicaper dinte920
Coroana metalo-ceramica pe suport metalic Cr-Co total fizionomicaper dinte950
Coroana ceramica pe suport zirconiuper dinte1380
Coroana ceramica integral ceramica (Emax)per dinte1400
Coroana metalo-ceramica aliaj nobil (cu materialul clientului) la cerereper dinte820
Puteți consulta lista completă de prețuri la: https://ivory.dentfix.ro/lista-preturi/
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

244 Comentarii la "Ce sunt și cât costă un dinte de porțelan sau o lucrare dentară mai amplă"

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
maria mateias
Vizitator
buna ziua acum trei ani si jumatate mi s-a efectuat o lucrare pentru cinci dinti sus si cinci jos, din portelan. inca de acum un an unul din dinti a facut o “carie” pur si simplu s-a gaurit. de vreo 3 luni a aparut o “carie” la un al doilea dinte si se simte la limba cum va aparea si la un al treilea. lucrarile mobile (protezele) inca de la inceput au avut un aspect neplacut si au lasat mancare sa intre pe sub ele. ba mai mult ma jenau la masticatie. mai ales cea de sus care are si… Citiți mai departe »
RoxanaM
Vizitator

Buna seara! Am o intrebare… sau mai bine zis o nelamurire…
Acum cateva luni mi-am pus si eu coroana metalica… crom nichel… aveam masele lipsa si medicul meu a propus aceasta solutie. Problema ar fi ca am un gust in gura de cand am aceste masele… e ceva normal? Ma indoiesc…

Monica
Vizitator

Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca o fațeta/coroana din Emax ceramica integrala este mai rezistenta decat o fațeta/coroana ceramica din zirgoniu. Cam care ar fi durata lor de viata si daca exista riscul sa isi modifice culoarea in timp. Va mulțumesc.

ion
Membru

Dinti de portelan pot da anumite boli?pot deregla mandibula?pot da boli oncologice?daca sistemul imunitar nu-i recunoaste si lupta impotriva lor?am gingivita.

Daniel
Membru

Buna ziua,

Am o problema de natura estetica, respectiv strungareata intre cei doi dinti din fata. Am citit ca dintii pot fi imbracati intr-un strat de ceramica si ca pot scapa de aceasta problema. Cam cat ar costa aceasta operatiune?

Multumesc!

Gigi
Vizitator

Buna ziua ma interesează cat dureaza partea de sus deci 5dinți si cat ma Costa ast raspuns

Carmen
Membru
Buna ziua. Am o problema. Acum 1 an de zile mi-am pus o coroana dentara din semiportelan (pe 4 dinti – singurii pe care ii mai am in partea de sus – mi-am pus 10 buc. semiportelan). I-a lipit provizoriu. M-am simtit foarte bine cu ei, sunt frumosi. Acum 4-5 luni am fost la dentist si mi i-am lipit definitiv. Doar ca din momentul in care i-a lipit definitiv, nu stiu cum sa ma exprim, nu ma mai simt bine cu ei. Parca ma strang. Ii simt ca si cum as avea o coroana pusa provizoriu peste dintii mei. Ceva… Citiți mai departe »
Marian
Vizitator

Asigurările in Germania nu platesc nimic asa ca va înșelați amarnic domnu Richard…..Sunteti foarte scumpi domnilor asa ca mai taie din ele dale d…

Raluca
Vizitator

Buna ziua! Am o masea lipsa si doresc sa stiu pretul aproximativ pentru o lucrarea completa (masea portelan).

Adrian
Membru

Buna ziua domnule doctor am si eu o intrebare,partea de sus o am cam praf adica cam asa primii doi dinti din fata ii am ai mei incisivii sau cum se numesc ceilalti doi stanga,dreapta rupti,inca se mai vad din ei dar sunt cariati. caninii ii am dar si aia sunt foarte stricati,maselele le am toate. intrebarea mea care ar fii. Ca sa-mi pun cei doi dinti lipsa trebuie sa-i extrag pe toti sase,sau se pot pune,pe rand si ceilalti care inca-i am reparati?

colin
Vizitator

mai scump ca in Germania

Ionut
Vizitator

Am si eu o intrebare.care ar fi pretul pentru a imbraca cei 4 dinti de sus din fata in portelan si cat timp ar dura lucrare

Doina
Membru

Buna seara,
In partea dreapta jos molar1,2,3 lipsa ,canin inferior si incisiv lateral inferior in buna conditie doar in pic inclinati.
In stanga jos molar 3 si 2 lispa .
Ce reccomandati pentru a avea laterale jos ?
Sus dreapta premolar 1 si 2 au avut obturare pe canal dar se clatina un pic,se pot pune coronae sau lucrare pe ei pentru ca si-au schimbat culoarea sau pentru ca se misca intr-o oarecare masura trebuiesc extrasi?
Multumesc

Dragut Bogdan
Membru

Am si eu o intrebare domnu`l doctor .am avut o problema cu un dinte (se hatana) exact din fata partea sus.si am fost lovit la fotbal si a cazut deci a cazut nu sa rupt…cat mar costa sa il pun? multumesc!

Carmen
Membru

Domnule Richard, acum 5 ani mi-au fost plombati cei 4 dinti din față iar medicul mi-a scos nervii dinților iar acum mi s-au colorat dintii foarte tare. Ce îmi recomandați si de ce spuneti dumneavoastra ca dintii au prins culoare

Ioan
Vizitator
buna ziua ! Am 24 de ani , am un dinte din fata sus “imbracat” (am avut un accident si s-a ciobit ) de vreo 9 ani , nu am problema cu el dar as dori un implant sau sa il schibm pe cel prezent pt ca a ramas un pic cam mic fata de celalat , ce imi recomandati , eu as merge pe implant dar vreau sa aflu ce ar fi mai bun pt mine , cat ar costa si cat timp dureaza lucrarea , mentionez ca nu sunt in tara si daca ar fi posibil in 2… Citiți mai departe »
Codau Elena Camelia
Vizitator

Buna ziua ma numesc Camelia as dori sa va intreb dupa cat timp de la extractie se poate face implant la un canin?Multumesc!

trackback

[…] greu, dureros sau costisitor de combatut.  Doreste-ti din suflet sa afli cat mai tarziu care este pretul dintilor de portelan si, dupa ce ai petrecut o seara nemaipomenita cu prietenii sau cu iubitul la o cina romantica, nu […]

Madalina
Vizitator

Buna seara ,am 23 de ani si am o problema cu doi dinti din fata(cei din centru)amandoi sunt cariati,unul l’am plombat anul trecut iar celalalt de cateva luni mi s’a cariat.Nu sunt multumita de rezultatul plombelor se vede diferenta ,as vrea sa fac ceva in sens estetic,ce ma sfatuiti?Sa incerc fatatele de portelan?Imi e teama sa nu se vada urat(efectul de dinte pus) ….pot imbraca doar acesti doi dinti sau pe langa ei mai trebuie imbracati si altii?Va multumesc mult

Bogdan
Vizitator

Buna ziua ,
In urma unei proaste lucrari realizate am ramas fara dinti in partea de sus a guri si jos nu stau prea bine doar cei 8 din fata adika lipsa totala a maselelelor ,as vreau sa refac dantura 100% adika si jos si sus sa refac totul nou aveti idee cat ma costa ? Eu traiesc in Madrid si vreau sa imi fac o idee pentru a lua o decizie mai buna plus de asta as vrea lucrarea sa fie din materiale top si de cea mai buna calitate. Va multumesc

Pop Steliana
Vizitator

Buna ziua, astăzi am fost la proba de schelet pt 8 coronițe de zirconiu, care să îmi îmbrace dinții din fata . Precizez ca am toți dinții. Este în regulă ca sunt unite coronițele precum o punte? Mă așteptam să fie câte o coroniță pt fiecare dinte. Consider că erau mai estetice așa , plus mai igienic. Dumneavoastră ce spuneți? Are rost să refuz lucrarea sau este in regulă?

Doru
Vizitator

Buna ziua, domnul Richard Vencu! Imi puteti spune parerea dvs in legatura cu coroanele metalice acrilice?
Am fost azi la medicul stomatolog si mi-a facut pregatirea pt pivot (dupa obturatia de canal cu plomba provizorie efectuata) Din cauza ca nu stau bine financiar (momentan) am optat pt o coroana metalica acrilica (220 ron). Urmeaza s-o aduca tehnicianul si imi va fi montata saptamana viitoare. Si vreau sa imi spuneti va rog ce: avantaje, dezavantaje si durata are aceasta coronita dentara (meatlo-acrilica) Va multumesc frumos!

Mihai Adrian Morar
Vizitator

Buna ziua. Dintii s-au tocit in timp pe parcursul a cel putin 15 ani, am 60 de ani si nu am bruxism.Ce alta cauza puteti avea in vedere? As dori sa incep tratamentul cat mai curand, locuiesc in Statele Unite si asi putea veni in concediu pentru 2-3 saptamani si sa rezolv totul daca e posibil. Am trimis prin e-mail o radiografie si poze ale dintilor. Va rog sa evaluati si sa-mi dati de stire cat mai repede. Multumesc mult.

Mihai Adrian Morar
Vizitator

Buna seara,
Dintii din fata de pe ambele mandibule sunt extreme de tociti, am numarat 12.Ce se poate face in acest context? Multumesc

Dana
Vizitator
buna ziua! as dori sa va cer si dumneavoastra parerea referitor la lucrarea dentara pe care urmeaza sa o fac: as dori sa-mi pun coronite jos pe incisivi si sus pe incisivi si eventual un canin (acesta e doar stramb, in rest e sanatos). Mentionez ca am muscatura inversa. Eu imi doresc sa arate naturali din toate punctele de vedere, motiv pentru care optez pentru ceramica integrala, insa stomatologul imi spune ca trebuie neaparat sa mi pun cu suport din zirconiu, insa eu am citit ca zirconiul fiind mai rezistent e recomandat mai ales pt premolari, ceramica fara suport fiind… Citiți mai departe »
Daniel
Vizitator

Bună…am dori dacă puteţi spuneţi cam cât ar costa o proteză completa fixa(sus si jos).Mulţumesc mult.Sănatate..!

Ramona
Vizitator

Buna seara!Acum o saptamana medicul meu mi-a lipit temporar coroanele pe suport de zirconiu (toata gura) si nu sunt multumita de culoare.Intrebarea mea este daca coroanele se mai pot deschide cu o nuanta la laborator?Multumesc!

Diana
Vizitator

Buna ziua, am si eu o intrebare, tocmai (ieri) mi-am pus 11 dinti sus cu metal si un fel plastic nu am prea inteles exact, dar in spate la masele ma doare rau gingia, eu am dintii micuti si astia au iesit cam mari si arata foarte urat si am observat ca un dinte este ciobit…inca nu i-am cimentat…ce ar trebuii sa fac? Ce imi recomandati?

Ionela
Vizitator
Buna ziua, Am o lucrare cu 13 dinti pe suport metalic -partea de sus- (imi cer scuze,dar nu stiu sa explic in termeni medicali) , de cca 8 ani si jumatate, insa la cei 2 dinti din fata , s-a retras gingia si intra mâncare. Ce tip de materiale imi recomandati pt o noua lucrare? Din ce am citit zirconiul ar fi cel mai bun, dar nu dispun de atâția bani. As vrea portelan, dar nu stiu pe ce suport.Vreau sa fie rezistent, dar si estetic si durabil. Pot pune in fața doar porțelan si pe lateral portelan pe suport… Citiți mai departe »
George
Vizitator

Buna seara,
Baiatul meu si-a rupt azi un incisiv central…ce ne recomandati sa facem in acest caz? Ni s-a vorbit despre reconstructia dintelui cu Gradia sau Estelite…care e mai bun? Dupa reconstructie…va mai putea musca un mar vreodata?

Simona Săvucă
Vizitator

Bună ziua!
Spuneți-mi, vă rog, care ar fi durata de viață a unei lucări ( 2 incisivi , sus ) ceramică+ zirconiu? (în condițiile în care se realizează igiena corespunzător).-aproximativ câți ani ține o lucrare?

Există o așa-zisă garanție pe viață? Ce înseamnă asta?Pentru că am auzit exprimarea asta și nu știu ce să cred.
Am mai auzit că, odată cu trecerea anilor, gingia se retrage, astfel dezgolindu-se dintele de sub lucrare.Va fi foarte vizibil acest lucru?
Mulțumesc anticipat!

Elena
Vizitator

Buna ziua,am o strungareata care as vrea sa o elimin fara sa folosesc aparat dentar si dintii de jos din centru(4) sunt mici si inegali.Care ar fi cea mai eficienta metoda si cam la ce costuri de ajunge?multumesc

Sere
Vizitator

Buna ziua! Aveti si reduceri de studenti?

ionut
Vizitator

Buna ziua,

Intentionam sa-mi fac o albire insa mi-au fost recomandate fatetele din portelan.

intrebari:
– in general se recomanda fatetarea tuturor dintilor si maseleleor sau doar zonelor din fata(sus/jos)?
– la ce cost(in mare) ar ajunge o asemenea lucrare per dinte(ori per total)?

Mentionez ca nu am probleme majore la aliniamentul dintilor iar scopul final este de albire si uniformizare a danturii.

Maria
Vizitator
Buna seara..as avea si eu o întrebare….pe miercuri sunt programata pentru o rezecție apicala la un dinte molar si îmi este foarte frica…problema este ca eu vreau sa îmi fac o lucrare pe 4 dinți din fata din care unul mi.a fost extras deoarece nu am vrut sa il operez ,am primit aceleași varinte si pentru acest dinte care se afla lângă cel extras…mi sa spus ca exista doar 2 variante:extracție sau operație deoarece am ,,puroi” la rădăcina…insa înainte cu o săptămână mi-a deschis canalul si mi-a luat măsură pentru a.mi comandă șurub insa eu m.am umflat foarte tare in… Citiți mai departe »
marozsan maria
Vizitator
buna ziua am avut o coroana dentara acrilica pe metal formata din 4 dinti fixata pe maseua de minte si inca un molar timp de 10 ani. medicul stomatolog a dat lucrarea jos a pregatit dintii pentru o noua lucrare coroana zirconiu – ceramica si a zis ca nu devitalizeaza maselele dar pentru a fi sigur ca poate intervenii daca trebuie facut tratament pe canal lipeste dintii provizoriu pt 1 an intrebarea mea este daca la radiografie radacinile erau ok pentru a pune coroana a doua orara trebuiesc dintii devitalizati sau nu mentionez ca in urma pregatirii in vederea lucrarii… Citiți mai departe »
ady
Vizitator

Buna ziua as dori si eu sa stiu cit este pretul unui dinte de portelan pe suport zincroniu?si cit este pe suport metalic?care ofera o calitate si durabilitate mai mare?.MULTUMESC

marius
Vizitator

va multumes pt raspuns prentu aproximativ pentru 5 implanturi cu ceramica pe zirconiu ?

marius
Vizitator

Buna sera am si eu o intrebare cat costa si cat timp trebuie pentru implantare a 5 dinti 2 incisivi centrali 2 incisivi laterali si un canin nu stiu daca radacinile mai pot fi folosite. si ce materiale considerati sa folosesc.Va multumesc astept rasp

Bogdan
Vizitator

am și eu o intrebare pentru a putea să iți pui coroană este nevoie de modificări la nivelul dintilor sau doar se aplică pe suprafața lor ?

miruna
Vizitator

Buna ziua,ma numesc miruna,as vrea daca se poate sa imi spuneti si mie cam cat mar costa sa imi pun si eu 10 dinti cu tot cu masele, aproximativ va rog .

Va multumesc

vilson
Vizitator

Buna ziua , am o lucrare cu 5 dinti , din portelan si 1 mi s-a spart ( o bucata din el ) , oare merge reparat ori trebuie sa pun alta lucrare ? Multumesc !

Mustiere Gabriela
Vizitator

Buna ziua, as vrea sa stiu de cate implanturi as avea nevoie pentru a fixa o proteza in partea superioara deci mai explicit in partea de sus nu mai am nimic port o proteza dar as vrea sa o schimb si sa pun una fixa de cate implanturi am nevoie pentru o coroana fixa.Multumesc anticipat

Maria
Vizitator

Buna ziua! Am 23 de ani si doi dinti (un incisiv si un canin) alaturati imbracati cu portelan (legati). As vrea sa stiu daca se poate ca acestia sa fie prea slabi si sa se rupa daca imi pun aparat dentar sau daca ar putea surveni alte probleme asemanatoare? Multumesc anticipat!

Madalina
Vizitator

Buna ziua ! Am 2 dinti care au cazut si a ramas la ambii doar radacina si as vrea sa imi pun coroana de portelan pe suport crom-nichel . In jur de cat m-ar costa toata operatiunea si cam cat timp ar dura totul de la prima sedinta pana la ultima ?Multumesc anticipat!

Adrian
Vizitator

Buna ziua as dorii sa stiu si eu un pret pentru partea de sus 5 pe partea dreapta si 5 pe partea stanga am avut un accitdent si mi sa schimbat dinti aceia erau distrusi si as vrea sai inlocuiesc cu uni de portelan deorece nam amvut in momentul respectiv o pozitie financiara buna si am fost nevoit sa aleg o varianta mai ieftina ati putea sami dati un pret pe partea de sust a acelor din as vrea sa optez pentru din de portelan cu suport de zincodiu va multumesc o seara placuta

andreii
Vizitator

Salut,doresc sa imi pun doi dintini si am o nelamurire,situatia mea: iin partea dreapta jos primi doi molari si premolaru mi i-am extras,dreapta sus am premolaru extras,doresc sa imi pun jos cei doi molari lipsa,se poate? Principalul motiv pentru care vreau sa imi pun este ca cei doi molari de sus au inceput sa iasa (sa coboare) din gingie.Cam cat ar costa? In cat timp cei doi molari de sus nu ar mai putea fii salvati daca astept prea mult? Multam

Bianca
Vizitator

Bună. Am o întrebare. Am niste probleme cu 3 dinți, au o formă mai ciudată și nu știu ce aș putea să fac cu ei pentru a-i egala pe ceilalti. Doi dintre ei sunt puțin ascuțiti si mai strâmbi, nu sunt drepți, iar cel de-al treilea este mai micuț față de ceilalți dinți. Ştiti cam ce aș putea face cu ei? Şi aproximativ ce preț ar fi tot? Mulțumesc.

Diana Jurj
Vizitator

Acum doua luni mi-am îmbrăcat dinții frontali în ceramica pe suport de zirconiu. La doi dintre ei am o durere surda mai ales la atingerea cu degetul sau bătaie usoara…se poate ca obturația de canal sa nu fi fost corect efectuata? D-na doctor care a făcut lucrarea mi-a spus ca poate fi din cauza ligamentelor.

Anca
Vizitator

Bună ziua, săptămâna viitoare urmează să mi se pună o coroană metalo-acrilică pe 5 dinți din față, aș vrea o coroană din ceramică, știu că este superioară primei variante și sper că acest lucru il voi putea face anul viitor pentru că momentan nu am fondurile necesare. Nu sunt prea încântată de acrilat dar e singura opțiune în momentul de față. Cum aș putea să păstrez aspectul estetic al coronei metalo-acrilice un timp mai îndelungat? Sunt îngrijorată și de sănătatea și de aspectul acesteia.