Cauzele parodontozei

dinti extrasi

Parodontoza este una dintre cele mai frecvente, dar și  periculoase afecțiuni stomatologice, întrucat este degenerativă, iar netratată la timp, conduce la pierderea dinților. Principala cauză a acestei boli inflamatorii a gingiilor este igiena orală precară, însă există și alți factori de risc care favorizeaza declanșarea bolii.

Stilul de viată sănătos, tratarea la timp a diferitelor boli, dar și igiena orală corectă sunt esențiale pentru prevenirea riscului de parodontoză.  Neglijarea acestora conduce la apariția plăcii bacteriene și a tartrului dentar, considerați principalii factori de risc pentru inflamarea gingiilor și instalarea bolii parodontale.

Principalele cauze ale parodontozei

Igienă orală precară și afecțiuni stomatologice

Igiena orală precară este principala cauză a dezvoltării parodontozei, întrucât determină formarea a doi factori importanți de risc: placa bacteriană și tartrul dentar.

In cazul în care periajul dentar este executat incorect, bacteriile care se  acumulează pe dinți după numai o oră de la ultima curațare a dinților se înmulțesc semnificativ și încep procesul distructiv al țesuturilor dentare și gingiilor. În timp, placa bacteriană determină inflamarea gingiilor și sângerarea lor, iar mai apoi, tumefierea.

Dacă placa bacteriană nu este curățată corespunzator în timpul fiecarui periaj dentar, se calcifiază și se transformă în tartru, care nu poate fi îndepartat decât prin periaj profesional, realizat în cabinetul stomatologic.  În caz contrar, conduce la apariția cariilor, alt factor de risc pentru declanșarea bolii parodontale.
Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontoza

Factori de risc legați de sanatate

Există persoane care sunt mai predispuse la boala parodontală decat altele și prin prisma aaltor boli sau afecțiuni de care suferă, independente de dantură:

  1. tulburările endocrine și ale sistemului nervos;
  2. predispozițiile ereditare (istoric familial de parodontoza);
  3. diabetul zaharat;
  4. bolile reumatice;
  5. infecția cu HIV;
  6. afecțiunile sistemului imunitar.

Obiceiuri nesănătoase

Dintre toate obiceiurile nesănătoase pe care le poți deprinde, fumatul este cel mai periculos pentru sănătatea orală, predispunând dantura la o mulțime de afecțiuni și pericole care pot conduce la declanșarea parodontozei.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Cauzele parodontozei"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Drăguț Georgiana Silvia
Vizitator
Drăguț Georgiana Silvia

Buna ziua am încercat să fac un împrumut la bănci din păcate nu pot sa fac caut un cabinet stomatologic care ma poate ajuta să-mi fac o lucra și să plătesc din salariu in rate va rog mult de cine ma poate ajuta