Probleme la rădăcina dinților

Când vezi că îți apar erupții pe piele, te sperii și mergi la doctor pentru a vedea ce s-a întâmplat. La fel procedezi și atunci când observi că îți cade prea mult păr sau că ai cearcăne adânci și înnegrite. Oare la fel de repede mergi la doctor și atunci când ai amețeli, te doare capul frecvent sau obosești prea repede? De cele mai multe ori nu, întrucât semnele unei eventuale boli nu sunt la vedere și mergi pe premisa că vor trece de la sine. Așa se întâmplă și în cazul problemelor la rădăcina dinților.

Dacă nu ai o carie pe suprafața dintelui, dacă nu apare o fractură dentară, nu te grăbești să ajungi la stomatolog, în ciuda faptului că îți dai seama că ceva este în neregulă cu dinții tăi. Rădăcina dentară reprezintă elementul de susținere al dinților. Ea este formată din cement radicular la exterior, dentină în stratul mai profund și nervul dintelui, plus vase de sânge, în centru.

Problemele la rădăcina dinților, în special la apexul dentar (vârful rădăcinii dentare), nu ar trebui ignorate, întrucât ele pot fi un semn al bolilor parodontale, care în final pot duce la pierderea dinților.

Afecțiuni la rădăcina dinților: abcesul

În cazul în care apare o problemă la rădăcina dinților, stomatologul poate recurge la rezecția apicală, o procedură chirurgicală prin care este extirpat vârful rădăcinii și țesutul osos înconjurător, astfel încât dintele să fie salvat. În cazul în care nu s-ar face rezecția apicală, dintele ar trebui extras.

Ca să înțelegi mai bine, gândește-te la clasicul abces, adică o infecție a rădăcinii dintelui care provoacă o durere acută și constantă, febră și umflarea mandibulei. În general, abcesul apare atunci când ai o carie pe care eviți să o tratezi și care ajunge până la nervul dintelui, în rădăcină. Aici, se formează un chist, care, în funcție de gravitate, poate fi tratat sau poate fi îndepărtat prin rezecție apicală.

Dacă se ajunge la varianta din urmă, înseamnă că problema la rădăcina dinților este serioasă, însă bucură-te că nu îți vei pierde dintele, ci doar o parte din rădăcină.

Afecțiuni la rădăcina dinților: tartrul

Problemele la rădăcina dentară pot fi diverse, în funcție de anumiți factori. De exemplu, în cazul în care ai o gingivită care evoluează în parodontoză, gingia se va retrage, lăsând rădăcina expusă bacteriilor din cavitatea bucală. Este doar o chestiune de timp până când tartrul depus pe rădăcina dinților îți va crea primele disconforturi.

Trebuie să știi că problemele la rădăcina dinților sunt prevenibile, printr-o igienă orală corespunzătoare și consultarea anuală a unui medic stomatolog.

Etichetat cu 

2
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
1 Fire de discuție
1 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
2 Autori comentarii
Richard Vencugeta Autori comentarii recente
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
geta
Vizitator
geta

cum pot scapa de tartru dentar?