Ce este parodontopatia

granulom

Parodontopatia marginală sau, în termeni populari parodontoza, este o afecțiune dentară care definește îmbolnavirea parodonțiului marginal, adică a aparatului de susținere a dinților în oasele maxilare (gingii, ligamente dentare etc).  

Parodontoza este o afecțiune de natură microbiană, deoarece întreaga cavitate bucală constituie un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Atunci când aceste bacterii se înmulțesc exagerat și în lipsa unei igiene orale corespunzătoare, va apărea tartul, care în final va duce la agravarea bolii parodontale. Evoluția afecțiunii diferă de la individ la individ.

Când trebuie să mergi la dentist

Pentru multe persoane, parodontopatia nu constituie un motiv de îngrijorare decât în momentul în care dinții încep să cadă. Însă nu trebuie să se ajungă în această situație. Așa cum, atunci când ai o rană care nu se mai vindecă la deget, mergi la doctor pentru a afla care este situația, așa și atunci când încep să apară primele semne de parodontoză ar trebui să iei măsuri imediate. Neglijarea realității nu face altceva decât să agraveze boala pe zi ce trece tot mai mult.

Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontozaUnul dintre primele indicii ale parodontopatiei este sângerarea gingiei în timpul periajului dentar. Dacă această sângerare apare rar, poate fi din cauza periajului prea agresiv, însă dacă sângerările apar la fiecare spălare pe dinți, ar trebui să-ți pui un semn de întrebare. Cu timpul, vor apărea și alte simptome specifice parodontopatiei sau parodontozei.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi din timp parodontopatia

Parodontopatia nu este altceva decât o inflamație a gingiilor. Atunci când nu este tratată, va provoca o scădere constantă și semnificativă a gingiei și în special a osului maxilar. Împreună, cele două situații vor duce la pierderea dinților de pe arcadele dentare. De multe ori, acest lucru se poate întâmpla la vârste tinere.

Tocmai pentru a preveni pierderea dinților și nevoia de a apela la tratamente stomatologice costisitoare, este indicat să efectuezi o monitorizare regulată a sănătății dentare și să ai o igienă orală fără cusur.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.