Recuperarea după rezecția apicală

tratament stomatologic

Dinții tăi sunt susținuți de rădăcini. Nu le vezi, însă ele sunt cele care ajută dintele să fie sănătos. În general, dinții frontali au o singură rădăcină, în timp ce premolarii și molarii au două sau mai multe rădăcini. Vârful fiecărei rădăcini se numeste apex dentar și poate fi îndepărtat împreună cu țesutul osos înconjurător atunci când acesta este infectat. Procedura chirurgicala poartă denumirea de rezecție apicală.

Rezecția apicală este o alternativă la extracție și, de obicei, se realizează după un tratament de canal radicular eșuat. Există și alte situații în care un medic dentist poate propune rezecția apicală: prezența unei coroane dentare, canale blocate, canale radiculare anormale.

Recuperarea după o rezecție apicală

Rezecția apicală este, în general, o procedură rapidă, care începe cu administrarea unui anestezic local. În cazuri speciale se poate administra chiar și un anestezic general. Odată ce substanța își face efectul, zona infectată este îndepărtată chirurgical, după care este curățată perfect, pentru a putea fi sigilată.

Recuperarea după o rezecție apicală este rapidă și fără complicații, însă acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie ai grijă de dinții tăi. Dimpotrivă, este recomandat să ai o igienă orală corespunzătoare, atât pentru  a întări dinții, cât și pentru a grăbi vindecarea.

Pentru a evita durerile, complicațiile sau alte disconforturi după rezecția apicală, este indicat să renunți măcar pentru două zile la fumat. În cazul în care simți că te confrunți cu inflamații în zona operată, așază un cub de gheață în zona cu probleme. Tot pentru a grăbi vindecarea, este indicat să eviți alimentele tari și crocante.

Recuperarea după o rezecție apicală va fi mult mai rapidă și mai eficientă dacă periezi dinții cu grijă și blândețe, fără să apeși perii pe suprafața dentară, mai ales în zona operată.

La câteva zile de la rezecția apicală, este bine să te întorci în cabinetul medicului dentist pentru îndepărtarea ațelor. Ca măsură de prevenire a apariției altor probleme, este recomandat să-ți programezi câte un consult stomatologic la fiecare 6 luni sau măcar o dată pe an. La aceste vizite, poți afla dacă osul s-a refăcut.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

12 Comentarii la "Recuperarea după rezecția apicală"

Sortare după:   cele mai noi | cele mai vechi | cele mai votate

Buna ziua. Am facut o rezectie apicala la canin acum o luna si 10 zile si simt aceeasi durere deasupra caninului plus ca si el ma doare cand il ating. Mentionez ca este a doua rezectie apicala acum 8 luni am mai facut una la dintele din fata caninului si nici macar nu simt ca ar fi o operatie nu am probleme in schimb cu a 2 rezectie da..am aceleasi simptome ca inainte de rezectie.

Bună! Acum 2 săptămâni am făcut o rezetie apicala. Nu știu exact la ce măsea a fost dar avea 3 canale în loc de 2. Operatia a decurs ok. 1. Acum am sesizat o umflatura la gingie în zona în care am fost tăiat, e normal? Nu ma doare nici dacă apăs. 2. Când am făcut film post operatie am sesizat un chist și la dintele de lângă deși dentistul spune ca obturatia a fost perfecta. Și parcă se vede o legătură între chistul operat și cel nou. E posibil sa se refacă infecția? Tin sa precizez căci chistul tocmai… Citiți mai departe »

Am fost operat fara a mi se taia gingia, prin canalul dintelui mai exact, acum o luna. De cateva zile simt o pulsatie la aceiasi dinti. Fac din nou puroi la dinti sau e ceva normal in procesul de vindecare. Cum sa procedez?

Buna ziua!In luna mai mi s-a facut o rezectie apicala la premolar 15.totul a decurs foarte bine…ieri am facut o radiografie SAF si a fost depistat “chist de retentie alveolar sinus maxilar dr cu diam de 15 mm.imi puteti spune ce e de facut?Va multumesc!

Bună ziua. Mi s-a făcut o rezecție apicala acum 2 zile și am o nelămurire. Operația a decurs bine, nu doare foarte tare,dar dintele respectiv-incisivul central- pulsează puțin,simt ca o presiune în el și uneori simt niște înțepături puternice prin el. Menționez ca înțepăturile sunt ca niște tăieturi de cuțit -nu știu cum sa le descriu altfel și le simt și la ceilalți dinți, și la cei de sus și la cei de jos, ca la o nevralgie cred. Când mușc pe dintele pe care s-a făcut operația îl simt ca un corp străin și când pun mana uneori e… Citiți mai departe »
wpDiscuz