Hipersensibilitatea dentară

sensibilitatea dentara

Durerile de dinți sunt cel mai greu de suportat atât de copii, cât și de adulți. În timp ce cele mai multe dureri dentare sunt acute și de lungă durată, cauzate de o carie sau o inflamație, sunt și dureri de scurtă durată, foarte intense. Acestea din urmă trădează o hipersensibilitate dentară.

Hipersensibilitatea dentară: cauze frecvente

Dinții au o personalitate proprie și sunt ”vii”, la fel ca tine. Așa cum ție nu îți place când, din neatenție, îți frigi degetul pe o plită încinsă, așa nici dinților nu le place când îi agresezi cu diverse alimente sau băuturi. Ți s-a întâmplat să simți o durere acută de dinți în momentul în care ai mușcat dintr-un aliment foarte rece,  când ai consumat o băutură foarte fierbinte, când ai consumat un aliment acru sau când ai pus presiune pe dinți? Aceasta manifestare a dinților semnalează prezența hipersensibilității dentare.

La randul ei, afecțiunea are la bază mai multe cauze, printre care:

  • bruxismul (provoacă degradarea smalțului)
  • eroziunea dentară
  • retragerea gingiei de pe dinte
  • depunerile de tartru
  • albirea dinților
  • fractura dentară
  • tratamentul de șlefuire a dinților

Practic, hipersensibilitatea dentară poate fi definită ca o durere acută care apare după ce dentina (terminațiile nervoase ale dintelui) este agresată de excitanți chimici sau agenți termici.

Hipersensibilitatea dentară: remedii uzuale

Folosește o periuță cu peri moi

Uneori, hipersensibilitatea dentară poate fi consecința agresării dinților în timpul periajului. Apăsarea periuței pe suprafața dinților și mișcările bruște afectează în timp sănătatea dinților. Dacă prezinți simptomele hipersensibilității dentare, este indicat să folosești o periuță cu peri moi și să fii mai blând în timpul periajului.

Folosește o pastă de dinți pentru dinți sensibili

Unele paste de dinți sunt special concepute pentru îngrijirea dinților sensibili și este recomandat să le folosești în locul pastelor de dinți obișnuite.

Evită alimentele și băuturile care provoacă dureri

Dacă știi că anumite alimente sau băuturi reci, fierbinți, dulci sau acre îți provoacă dureri acute, cel mai bine este să le eviți sau să le consumi după ce s-au încălzit ori s-au răcit.

Ai grijă de igiena orală

Igiena orală corectă este esențială atunci când suferi de hipersensibilitate dentară, prin urmare respectă numărul de periaje zilnice, folosește apă de gură și, cel mai important, fă-ți timp pentru o vizită la medicul dentist.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.