Ce se poate întâmpla dacă ai un dinte lipsă

edentatia partiala

Spațiul lăsat de un dinte lipsă poate duce la o multitudine de probleme medicale, cu impact asupra sănătății și confortului dumneavoastră. În cazul în care alegeți să nu folosiți un dinte artificial, vă veți găsi într-una dintre scenariile de mai jos. Cu toate că acestea nu acoperă toate posibilitățile, le aproximează pe majoritatea.

Supraerupția

Supraerupția este ieșirea din os a dintelui antagonist dintelui lipsă. Ea modifică într-un mod relevant geometria cavității bucale; aceasta duce la infecții ale gingiilor care, în final, atacă rădăcinile dinților inițial sănătoși. Mai mult, inflamația gingiei poate duce la inflamația țesutului osos de sub ea, care creează boala parodontală.

Migrarea dinților adiacenți

În mod natural, cu cât înaintăm în vârstă, dinții din spate tind să se încline tot mai mult și să migreze către partea anterioară a gurii, atât pe maxilar, cât și pe mandibulă. Lipsa unui dinte accentuează tendința aceasta. Faptul este ușor observabil la adulții care au pierdut un dinte ca adolescenți sau copii. După douăzeci de ani, spațiul este de multe ori aproape inexistent. Această migrare afectează masticația și, în final, sănătatea cavității bucale.

Pungile parodontale

Un dinte înclinat din cauza lipsei unui dinte învecinat crează o pungă parodontală spre rădăcina din față, loc care nu poate fi curățat corespunzător, situație care duce la alte probleme stomatologice.

Extinderea bolii parodontale

Această boală este invazivă și poate produce stricăciuni mari la nivelul dinților învecinați și opuși dintelui care a declanșat-o inițial. Infecțiile și cariile înaintează, cu efecte similare pe acești dinți în cazul în care nu s-a procedat la o igienă corectă, care, oricum, este îngreunată de noua poziție atipică a dinților.

În cavitatea bucală, dinții pot fi menținuți sănătoși numai dacă poziția acestora este corespunzătoare. Un dinte lipsă trebuie înlocuit cu un dinte artificial și cel mai performant dinte artificial este rezultatul protezării pe implant dentar.

Din această cauză, implanturile sunt importante într-un sens preventiv. Mai mult încă, timpul care trece de la extracție la implantare este și el important: dacă dinții au început deja să se deplaseze, spațiul rămas se micșorează, ceea ce complică implicit procedurile de implantare.

O analiză corectă a etapelor implantării în cazul unui dinte lipsă vă va duce, de aceea, nu numai la optimizare financiară, ci și la o mai bună sănătate orală în anii care vor urma.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar