Acomodarea cu protezele dentare totale

proteze dentare

Pierderea tuturor dinților de pe arcadă nu este placută pentru nimeni. Viața socială are de suferit, stima de sine are de suferit, iar la toate acestea se adaugă și dificultatea de a realiza lucruri simple, cum ar fi mușcarea dintr-un măr. Protezele dentare au fost concepute tocmai pentru a masca lipsa dinților naturali și pentru a reda pacientului șansa de a zâmbi cu încredere și de a mânca alimente cu încredere.

În funcție de problemele cu care te confrunți, există mai multe tipuri de proteze dentare, de la proteze dentare totale, la proteze dentare flexibile sau proteze dentare parțiale. Fiecare tip de proteză este adaptat astfel încât să fie ușor de folosit. La început, nicio proteză dentară nu se va simți ca o dantură naturală, însă pe măsură ce te obișnuiești cu ea, îți vine tot mai ușor să o porți.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Acomodarea cu o proteză dentară totală

Se poate spune că acomodarea cu o proteză dentară totală este la fel acomodarea cu o pereche de ochelari de vedere. Așa cum ochelarii sunt incomozi la început și ai impresia că toată lumea se uită la tine, așa și proteza dentară totală este mai dificil de acceptat.

Dar, având în vedere că este singura soluție pentru o viață normală, trebuie să te adaptezi rapid schimbării.

Printre simptomele cu care te confrunți când începi să porți o proteză dentară toală se numără:

  • suprasalivarea
  • disconfortul în timpul consumării alimentelor
  • disconfortul la pătrunderea alimentelor sub proteză
  • micile dificultăți la vorbire
  • schimbarea ușoară a gustului alimentelor

Pentru început, este indicat să porți proteza dentară totală cât mai mult timp, pentru ca acomodarea să fie mai rapidă. Ulterior, în funcție de ceea ce te sfătuiește medicul dentist, poți reduce timpul de purtare a protezei.

Cu toate că proteza dentară totală este rezistentă, este recomandat să nu o forțezi cu alimente dure sau lipicioase, deoarece îi reduci durata de viață.

Îngrijirea cavității bucale și a protezei dentare este esențială, dacă vrei să te bucuri de un zâmbet frumos, astfel că perierea zilnică a dinților falși trebuie respectată ca regulă de aur.

În timp, este posibil ca proteza dentară totală să nu se mai potrivească anatomiei inițiale, deoarece gingia se poate retrage. Este nevoie să mergi la medicul dentist pentru mici schimbări ale protezei sau chiar pentru înlocuirea ei.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Fixarea protezei dentare totale cu adeziv

Dacă ai o proteză dentară totală realizată în conformitate cu anatomia arcadei, nu ar trebui să fie nevoie să folosești adezivi pentru fixarea ei. Aceste produse ar trebui utilizate doar ocazional, când simți o nevoie mai mare de siguranță la mușcare sau la vorbire. Adezivii nu ar trebui folosiți zilnic, deoarece au zinc în compoziție, iar o cantitate prea mare de zinc poate favoriza intoxicația, starea de anemie și de greață, precum și oboseala.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar