Complicații de ortodonție

Ortodonția se împarte în două ramuri importante, lucrări de estetică dentară și cele asociate stomatologiei profilactice. Tratamentele de ortodonție care utilizează aparate dentare pot fi lipsite de efecte secundare nedorite doar atunci când sunt executate de un medic cu experiență și când pacientul știe cum să micșoreze riscurile complicațiilor.

Lucrările de ortodonție care implică și purtarea unui aparat dentar pot expune dinții unor pericole pe termen mediu și lung. Urmând recomandările medicului stomatolog  cu privire la rutina de igienă dentară, complicațiile tratamentelor ortodontice devin mai ușor de evitat.

Cele mai periculoase complicații ale tratamentelor de ortodonție

Pe termen scurt și mediu, aparatele dentare pot cauza depuneri de resturi alimentare, care se transformă rapid în placă și devin un mediu propice de dezvoltare al bacteriilor. Chiar dacă lucrarea de ortodonție respectă toate standardele din domeniu, riscul de carii și boli ale gingiilor crește atunci când urmezi rutina de igienă orală obișnuită.

În unele cazuri de ortodonție pediatrică, aparatul dentar fix poate duce la dezvoltarea incorectă a rădăcinii dinților. Pe termen lung, această problemă sduce la o stabilitate mai redusă a dinților, în special în cazul unei traume puternice. Din fericire, acest tip de complicație este rar.

Cele mai des întâlnite probleme apar tocmai la pacienții care nu urmează cu atenție instrucțiunilor medicilor stomatologi după un tratament ortodontic. În cel mai rău caz, problema corectată temporar, fie malocluzie, fie malpoziție dentară, poate reveni.

Cum previi complicațiile cauzate de tratamentele ortodontice?

Urmarea fidelă a indicațiilor medicului stomatolog poate ajuta la prevenirea celor mai multe complicații legate de ortodonție. Instrucțiunile pot include sfaturi despre alimentație, despre igienă orală, dar și despre frecvența controalelor necesare.

De cele mai multe ori, se recomandă evitarea mâncărurilor cu conținut ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați, de la dulciuri până la produse de patiserie. Guma de mestecat, caramelele și alte dulciuri lipicioase sunt deosebit de problematice, deoarece pot lăsa urme între aparatul dentar și suprafața dintelui. Consumul de alimente cu o textură foarte dură, ca floricelele de porumb și alunele,  contribuie la riscul de complicații.

La recomandarea medicului, noua rutină de igienă dentară include în general o pastă de dinți cu fluor, o periuță de dinți cu peri moi și folosirea regulată a aței dentare. Atunci când dinții nu pot fi curățați după fiecare masă, clătirea energică a gurii cu apă este minimul necesar pentru a micșora riscul unor complicații de ortodonție.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar