Soluții noi împotriva bolilor parodontale

Datorită incidenței crescute a bolilor periodontale în rândul populației, cercetătorii încearcă să găsească soluții reale ce pot trata sau opri această condiție încă de la primele sale manifestări. Cu toate acestea, bolile periodontale sunt extrem de adaptate și foarte complexe, având în vedere modul în care se manifestă de la un pacient la altul. Cu toate că majoritatea bacteriilor din gură nu cauzează periodontită, acele aproximativ 10 bacterii care au acest efect pot provoca stricăciuni serioase danturii, dintre care ultima și cea mai urâtă este căderea dinților.

Detectarea (riscurilor apariției) bolilor periodontale

Metoda tradițională prin care dentiștii detectează prezența bacteriilor între dinți și gingii presupune colectarea de probe și analizarea acestora într-un laborator. Dar această procedură nu este foarte sigură, în special pentru că bacteriile pot muri instant dacă sunt expuse la oxigenul din atmosferă. În consecință, se poate ca rezultatele acestor teste să nu fie concluzive.

O echipă de cercetători de la Institutul Fraunhofer de terapie a celulei și imunologie IZI, din Leipzig, Germania, a dezvoltat un mod de a grăbi acest proces, astfel încât stomatologii să poată diagnostica această condiție mai repede și mai adecvat, fără necesitatea de a implica un laborator (extern cabinetului) în proces.

Prevenirea potențială a bolilor periodontale

Pe lângă soluțiile obișnuite (cum sunt antibioticele, detartrajul, reducerea volumului de stres și sănătatea orală completă), metodele profesionale din viitor pot implica blocarea unui receptor molecular (C5aR), folosit de bacterii pentru a evita reacțiile sistemului imunitar. Având în vedere că numărul bacteriilor care duc direct la această condiție este mic, găsirea receptorilor corespunzători și a metodelor de a-i inhiba sau bloca adecvat este numai o problemă de timp.

Blocarea receptorilor moleculari poate veni cu un avantaj secund, întrucât poate reduce cantitatea de antibiotice pe care trebuie să o ia persoanele care suferă de boli periodontale. Mai departe, aceasta poate reduce riscul altor condiții sau boli, asociate în mod tradițional cu periodontita, cum ar fi atacul de cord, AVC-ul sau alte boli cardiovasculare.

Realitatea acestor soluții se află pentru moment în faze de cercetare, dar, având în vedere importanța reducerii incidenței bolilor periodontale, se poate ca soluțiile să devină tratamente profesionale mai devreme decât ne-am aștepta. Între timp, trebuie urmate tratamentele tradiționale pentru aceste boli.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar