Rolul vitaminei D

omega 3

Cei mai mulți părinți de azi sunt conștienți de importanța administrării de suplimente cu vitamina D3 (colecalciferol) copiilor lor în timpul lunilor de iarnă.

  • Ce este vitamina D? Vitamina D reprezintă un grup de vitamine secosteroide (molecule similare cu steroizii, cu excepția faptului că au o legătură ruptă). La oameni, absorbția calciului și a fosfaților depinde de prezența vitaminei D. În mod normal, corpul uman poate sintetiza vitamina D din colesterolul care este expus la razele solare. În timpul iernii, este imposibil însă să ne expunem pielea la razele solare, și astfel vitamina D trebuie ingerată ca atare (D2 sau D3).
  • Surse alimentare naturale de vitamina D. Cele mai bune mâncăruri cu vitamina D din alimentele pe care le consumăm sunt uleiul de ficat de cod, somonul, macroul, sucul de portocale, anumite ciuperci (când sunt expuse la raze UV), ficatul de vită, ouăle și sardinele. În general, alimentele de origine marină au mai multă vitamina D decât orice alte alimente, iar ficatul este de preferat în cazul animalelor pe care le consumăm.
  • Iată un fapt interesant despre capacitatea de a sintetiza vitamina D: Știați că nu toate mamiferele pot sintetiza vitamina D? De exemplu, pisicile și câinii nu sunt capabili să o sintetizeze, nici chiar atunci când sunt expuși la soare și, de aceea, trebuie să își ia vitamina D numai din dietă.
  • Vitamina D este esențială pentru starea de sănătate a oaselor și pentru mineralizarea dinților. Importanța sa este atât de mare încât copii care nu își iau necesarul de vitamina D sunt de două ori mai predispuși la carii dentare. Asigurați-vă că corpul dumneavoastră primește destulă vitamina D și puteți reduce riscul de a dezvolta carii dentare sau de a vă cădea dinții cu până la jumătate!
  • Întârzierile de erupție dentară cauzate de deficiență de vitamina D. Acest fapt nu poate fi corelat direct cu deficiența de vitamina D, întrucât cazurile remarcate în acest context au fost cazuri de copii care aveau și alte deficiențe în corp. Cu toate acestea, reducerea deficienței de vitamina D va reduce implicit riscul întârzierilor de erupție dentară.

În cele mai multe situații, o dietă sănătoasă combinată cu expunere regulată la soare ar trebui să rezolve problema: dar datorită faptului ca cei mai mulți oameni nu urmează un astfel de program cu copiii lor, medicii prescriu vitamina D în primii trei ani de viață ai copiilor, cu accent special pe perioada de iarnă.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar