Fobia dentară vine din familie?

alegere dentist

Dentiștii pediatri se confruntă deseori cu frica de dentist și de cabinetul stomatologic a pacienților lor tineri. Psihologii au ajuns la concluzia că frica de procedurile stomatologice se transmite frecvent de la membrii familiei. Părinții au adesea un impact semnificativ în transmiterea fobiei dentare copiilor lor. În multe cazuri, răspândirea fobiei este doar un fapt ce ține de comportamentul părinților.

Frica mamei vs. frica tatălui

O descoperire intrigantă arată că prezența anxietății în fața dentistului la pacienții copii tinde să fie serios influențată de comportamentul și sentimentele tatălui față de dentist.

Psihologii nu sunt siguri cum să explice aceste fenomene; cu toate acestea, mulți profesioniști sunt de acord cu perspectiva conform căreia copiii sunt mai atenți la reacțiile emoționale ale figurii paterne decât la reacțiile mamei atunci când evaluează pericolele unei situații potențiale.

De aceea, dacă copilul dumneavoastră suferă de o formă de anxietate sau pur și simplu frică dentară, ar trebui să considerați implicarea ambilor părinți, și în special a tatălui, în procesul de dezvoltare a managementului fricii la copil.

Sfaturi practice de prevenire a fobiei dentare

  • Nu amenințați niciodată copilul că îl duceți la dentist ca și când acesta ar fi un scenariu înspăimântător.
  • Încercați să păreți relaxat pe subiectul tratamentelor stomatologice în fața copilului dumneavoastră, chiar dacă aveți o formă de disconfort.
  • Explicați problema în detaliu copilului dumneavoastră, în special faptul că există anestetice speciale pentru orice formă de durere potențială. Mai departe, explicați că netratarea la timp a dinților poate duce la situații mult mai serioase în viitor.
  • Râdeți pe subiect, accentuând pe rezultatele pozitive asociate cu o atare experiență.
  • Dacă reușiți să evitați complet frica încă dinainte de prima vizită, asigurați-vă că vă mențineți poziția în viitor.

Datorită faptului că figura paternă este probabil cea mai importantă figură pentru copii atunci când vine vorba de estimarea pericolelor, este rezonabil să presupunem că tatăl ar trebui să preia funcțiile și responsabilitățile unui ghid față de copii. Cu toate acestea, este foarte important ca tatăl să pună în cuvinte întreaga experiență și să explice într-un mod logic avantajele de bază din vizitele regulate la dentist.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar