Despre tartrul alb

tartrul alb

Din perspectiva tartrului, există două tipuri de pacienți: cei care își găsesc timpul pentru detartraj regulat și cei care nu fac asta. Detartrajele regulate încetinesc acumularea de tartru la baza dinților dumneavoastră; această acumulare este într-adevăr influențată de calitatea salivei dumneavoastră (cu cât este mai ridicat nivelul de calciu, cu atât mai rapid e procesul de acumulare), dar poate fi și efectul altor elemente, cum ar fi fumatul, cafeaua, diferite tipuri de mâncare, etc.

În cazul pacienților care nu își dedică timp pentru detartraj, avem trei subcategorii distincte: pacienți care se spală pe dinți regulat și corect (de două până la trei ori pe zi, câte două-trei minute), pacienți care se spală prea insistent și pacienți care nu se spală regulat din motive diverse. Dintre toate, prima categorie este evident de preferat, întrucât nivelul de tartru este cel mai mic în acest caz; a treia categorie de pacienți dezvoltă tartru maro; în timp ce a doua categorie va dezvolta tartru mai alb sau alb.

În general, oamenii care au tartru alb nu se raportează la acesta ca la o problemă, chiar dacă este. Suntem obișnuiți să ne autodiagnosticăm problemele stomatologice în baza durerii și a esteticii, iar tartrul alb nu interacționează cu niciuna dintre ele. Dar iată ce se întâmplă, de fapt:

  • Datorită poziționării glandelor salivare în cavitatea bucală, tartrul se formează mai degrabă la baza dinților frontali inferiori, în interior. Acest tip de tartru nu este, pentru medicul dumneavoastră, un semn că vă spălați pe dinți incorect. Dar tartrul de pe orice altă suprafață a dinților este un asemenea semn.
  • Când insistați cu spălatul pe dinți prea mult (în cele mai multe situații, este cazul când doriți să obțineți o nuanță mai luminoasă de alb) fără a vă fi făcut un detartraj înainte, nu faceți altceva decât să decolorați tartrul. Dacă insistați și mai mult, puteți obține o nuanță de alb similară cu cea a dinților, în special dacă nu fumați, nu beți cafea, vin roșu etc., dar această procedură este evident nerecomandată.
  • Nu vă lăsați înșelați de acest efect: tartrul alb este la fel de periculos ca cel clasic pentru că menține un mediu propice dezvoltării ulterioare a cariilor la baza dinților dumneavoastră.

Când vine vorba de tartru, culoarea este irelevantă; consultați stomatologul dumneavoastră, întrucât acesta vă va putea spune cât de des trebuie să efectuați un detartraj pentru a vă menține dinții sănătoși (și frumoși) pe termen scurt, dar și pe termen lung.

 

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar