Cerealele integrale și gingivita

gingivita

Unele studii contemporane indică o legătură directă între consumul de cereale integrale în mod regulat și sănătatea gingiilor. Astfel de studii se bazează pe faptul că fibrele afectează diverse funcții în corp și, în consecință, ar trebui să aibă un efect pozitiv și asupra gingiilor. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii sunt statistice și nu reușesc să decripteze până la capăt această legătură. În plus, legătura are limitele ei evidente, știut fiind faptul că, indiferent de cantitatea de mâncare pe care o consumăm, dacă ardem mai multe calorii, mâncarea nu ne poate vindeca de o boală. Dar o poate preveni într-o anumită măsură, și acest detaliu e singurul care contează în contextul de față.

Corelația dintre bolile gingivale (gingivită, periodontită, etc.) și bolile de inimă este bine cunoscută astăzi și se referă la faptul că, dacă aveți una dintre condiții, s-ar putea să o dezvoltați și pe cealaltă. În același timp, s-a demonstrat că consumul regulat de fibre și mesele cu cereale integrale reduc diverse afecțiuni ale inimii; astfel întrebarea care se pune este: în ce măsură afectează cerealele integrale sănătatea gingiilor noastre?

Trebuie menționat în primul rând că cerealele integrale tind să optimizele nivelul de insulină la om, reducând astfel riscul apariției diabetului și influențând corecta funcționare a inimii. În aceeași măsură, sistemul imunitar este influențat pozitiv de o dietă bazată pe cereale integrale, fapt ce reduce posibilitatea infecțiilor în corp. Consumul de fibre are influență directă asupra metabolizării glucozei, optimizând-o și pe aceasta, și, astfel, reducând probabilitatea dezvoltării ulterioare a bolilor periodontale la pacienții cu diabet.

Mai mult chiar, riscul dezvoltării periodontitei datorat nivelului crescut de zahăr în sânge este real. Legătura dintre realitățile descrise mai sus este, cel puțin la nivelul presupoziției, suficientă pentru a vedea corelarea dintre mâncărurile bazate pe fibre și bolile gingivale.

Cerealele integrale mai au un avantaj major: sunt sățioase. După o asemenea masă, nevoia de a consuma dulciuri scade în intensitate, dându-vă posibilitatea să vă controlați mai bine. Deși indirect, acest avantaj este totuși important într-o gândire ce încearcă să găsească un element echilibrul dintre calitatea vieții și sănătatea orală de lungă durată.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.