Viitorul obturațiilor dentare

albirea dintilor cu lampa UV

Știm astăzi că obturațiile dentare cu materiale compozite sunt departe de a fi o soluție perfectă. Dincolo de faptul că sunt acceptabile estetic și la îndemâna majorității populației din lumea civilizată, acestea prezintă câteva dezavantaje majore:

  • Protocolul folosit în obturațiile dentare cu materiale compozite este extrem de exact și dacă acest protocol nu este urmat ca la carte, durata de viață a acestora este chestionabilă. În același timp, protocolul este cronofag (straturile de material aplicate unul câte unul trebuie să fie subțiri pentru a asigura aderența și întărirea potrivite), fapt ce este împotriva tehnicilor dentare sugerate în zilele noastre.
  • Dacă tratamentul nu este realizat 100% corect, obturațiile pot cădea sau pot lăsa loc pentru ca bacteriile și toxinele să intre în interiorul dintelui, cu efecte evidente asupra nervului dentar, și, în final, să pătrundă direct în fluxul sangvin.
  • Tratamentul cu lampă întărește într-adevăr obturațiile cu materiale compozite, dar acestea tot vor fi mai moi decât dintele.
  • Când sunt folosite în restaurări ale molarilor și premolarilor, obturațiile cu materiale compozite devin subiectul unor presiuni foarte mari, ceea ce poate duce la căderea acestora.
  • Aderența la pereții dintelui este direct corelată cu tehnica dentară folosită de medicul stomatolog și este astfel insuficient standardizată.

Oamenii de știință avansează multe soluții interesante la aceste probleme; de fapt, compoziția folosită astăzi pentru obturațiile cu materiale compozite este foarte diferită de cele utilizate acum 20 de ani. Cu toate acestea, majoritatea soluțiilor prezentate de oamenii de știință sunt bazate pe chimia materialelor, care este în mod evident limitată. Pentru a rezolva această problemă este nevoie de coroborarea unor operații mai diverse, incluzând (dar fără a se limita la) compoziția materialului, protocolul, aparatele dentare adiacente, etc.

O soluție interesantă vine de la Universitatea din Maryland, unde dentiștii au dezvoltat cu ajutorul nanotehnologiei o substanță folosită în obturațiile cu materiale compozite ce omoară bacteriile, reducând astfel riscul unor infecții subiacente. Chiar și după curățarea unui dinte, în interiorul cavității vor rămâne bacterii. Această compoziție nouă luptă împotriva bacteriilor, reducând numărul acestora în timp, fapt ce sporește durata de viață a obturației cu materiale compozite.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar