Influența hormonilor asupra sănătății bucale

medicamente

Cu toate că statisticile susțin că femeile tind să aibă mai mare grijă de igiena lor orală, schimbările hormonale ce intervin în timpul vieții pot afecta condiția sănătății lor bucale făcându-le mai susceptibile la boli periodontale și alte condiții similare. Desigur, sarcina în sine nu cauzează pierderea dinților; cu toate acestea, femeile însărcinate remarcă sângerări gingivale în timpul periajului, iar această sângerare poate apărea independent de modul în care se efectuează periajul.

Care sunt fazele prin care trece o femeie pentru a deveni pasibilă de probleme de sănătate orală ca rezultat al fluctuațiilor hormonale?

  • Pubertate. Producerea de estrogen și progesteron poate crește circulația sangvină la nivelul gingiilor; dacă gingiile devin sensibile, pacienții tind să amâne periajul și folosirea aței dentare, cauzând astfel probleme de sănătate orală.
  • Menstruația. Creșterea semnificativă a nivelului de progesteron în timpul ciclului menstrual poate cauza simptome orale foarte similare gingivitei, care durează însă numai câteva zile: inflamarea gingiilor, sângerare, umflături ale glandelor salivare etc.
  • Sarcină. Femeile însărcinate au parte de schimbări hormonale severe. Progesteronul poate face femeile susceptibile la tartru și gingivită. Din păcate, anumite mituri spun că tratamentele în timpul sarcinii nu sunt recomandate. Din contră, recomandăm curățare profesională mai des pacientelor noastre însărcinate, fapt important atât pentru mamă cât și pentru copil.
  • Folosirea contraceptivelor (anticoncepționalelor). Femeile care iau anticoncepționale orale se plâng deseori că au inflamații ale gingiilor. Acest simptom apare ca rezultat al reacției exagerate a corpului la toxinele prezente în placa dentară. Informați-vă întotdeauna doctorul dacă luați anticoncepționale orale, în special dacă acesta trebuie să vă prescrie medicație pentru sănătatea dumneavoastră orală.
  • Menopauză. Schimbările hormonale care apar pe durata menopauzei sunt comparabile ca intensitate cu cele din perioada pubertății. Femeile se plâng de multe simptome: senzații de arsură la nivelul gurii, dinți sensibili, gura uscată, gust alterat etc. Printre aceste simptome, scăderea fluxului de salivă este probabil unul dintre cele mai grave pentru sănătatea orală a femeii. Un alt simptom semnificativ asociat cu menopauza este pierderea de masă osoasă, întrucât pierderea de masă osoasă la nivelul mandibulei și / sau al maxilarului poate duce la pierderea dinților. Dacă observați semne de retragere a gingiei, nu uitați că acesta poate fi un semn că aveți pierdere de masă osoasă. Puteți discuta într-un asemenea caz opțiunile de terapie cu estrogen cu medicul dumneavoastră.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar