Nu este recomandată pre-cana?

biberon cu manere

Sensul tranziției

Pre-cana este concepută pentru a facilita o tranziție, nu pentru a deveni o soluție permanentă! Pre-cana este o invenție ingenioasă destinată consumului lichidelor de către sugar și copilul mic atunci când se face trecerea de la sticlă la cana obișnuită. Undeva între 6 și 10 luni, majoritatea copiilor își pot ține singuri sticla. În acest moment, părinții se folosesc de această abilitate nou formată pentru a trece la pre-cană.

Potrivit unor specialiști, există o serie de probleme dentare și întârzieri ale vorbirii asociate cu folosirea prelungită a acestor recipiente care forțează copilul să sugă pentru a ajunge la lichid. Pentru mai multă siguranță, este bine să evitați folosirea pre-cănii mai mult decât este necesar.

Există mai multe tipuri de pre-căni (cu valvă, cu capac și pai etc.); dacă mecanismul este de așa natură încât copilul trebuie să sugă, nu este voie să folosiți pre-cana intensiv. Suptul este într-adevăr o tendință naturală la copilul mic, însă dacă acest obicei este prelungit peste limitele normale, copilul dumneavoastră va fi expus unor riscuri inutile de natură ortodontică (adică de aliniere a dinților și maxilarului).

Chestiuni de igienă

Nu toate produsele de acest fel care se găsesc în comerț sunt concepute pentru a fi ușor de igienizat. Când alegeți pre-cana copilului, asigurați-vă că nu are BPA-uri și citiți cu atenție eticheta produsului. Mențineți mereu igiena impecabilă a sticlei sau a pre-cănii copilului pentru a minimiza expunerea la germeni; unele mame folosesc un sterilizator cu microunde, altele se bazează pe mașina automată de spălat vase, sau pe spălarea obișnuită, manuală; o periuță poate fi utilă pentru detalii.

De asemenea, nu este recomandabil să permiteți copilului mic să bea suc de fructe sau lapte cu pre-cana, mai ales la culcare. Spre deosebire de băutul din cana obișnuită, folosirea pre-cănii prelungește expunerea și duce la creșterea acidității la nivelul cavității bucale. Spălați dințișorii copilului după hrănirea cu pre-cana sau cu alt recipient similar.

Ajutați copilul să învețe cum se bea din cana normală permițându-i să bea din cana normală!

Unii părinți amână exagerat trecerea la cana normală pe motiv că „copilul meu nu este încă pregătit”. Este bine de știut că și nou născuții au abilitatea de a bea lapte din cană: aceștia vor licăi laptele fără nici un fel de antrenament prealabil. Singurul avantaj în amânarea folosirii cănii obișnuite este că micuțul care primește pre-cană are un mic avans în ceea ce privește independența asupra băutului: în loc să i se dea să bea cu cana normală, acesta poate bea singur cu pre-cana.

Printre alternativele interesante la pre-cana standard se numără ceea ce se numește „smart cup” sau cana inteligentă care este o cană obișnuită dar cu fund dublu; stratul de deasupra este perforat de-a lungul peretelui cănii astfel încât lichidul este condus pe margine în orice unghi. Succes!

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar