Tartrul dentar

dinti cu tartru

Ce este de fapt depunerea de tartru?

Din cauza igienei necorespunzătoare se formează un film subțire de bacterii care acoperă suprafața dinților; aceasta este placa bacteriană. Tartrul dentar se formează prin cimentarea plăcii bacteriene în contact cu mineralele din salivă; rezultatul acestei combinații constă într-o formațiune semi-minerală semi-organică (bacterii fosilizate) care aderă rezistent la suprafața dinților. Depunerea minerală suplimentară nu are textura fină a dinților, fiind destul de rugoasă și deci un mediu propice pentru formarea plăcii bacteriene. Angrenată în acest cerc vicios, dantura va fi acoperită de tartru. Depunerile de tartru de pe suprafața dinților și de la baza gingiei (sub gingie) se simt, arată ca și sunt de fapt niște pietre, ca pietrele de la rinichi.

Pot să scap de tartru dacă periez bine de tot?

Odată ce se întărește place bacteriană pe dinți, nu o mai puteți îndepărta cu periuța. Este foarte indicat să continuați să vă spălați temeinic pe dinți pentru a preveni formarea în continuare a tartrului. Totuși, este imposibil să scăpați de tartru acasă, fără ajutor profesional, la cabinetul stomatologic. Pentru a afla mai multe despre procedurile de detartraj și chiuretaj subgingival, citiți aici.

Dacă este doar o depunere minerală, nu văd cum ar putea fi dăunătoare pentru dantură. De ce aș vrea să scap de tartru?

În primul rând, tartrul nu este format doar din minerale, fiind o combinație de minerale cu bacterii, care arată foarte rău. În cazurile de depunere severă de tartru, rezultatele după detartraj sunt incredibile. Tartrul este rău pentru dinții dumneavoastră! Vă poate irita țesuturile gingivale moi, poate duce la formarea de pungi de puroi la nivelul gingiei, poate cauza boli la nivelul periodontului, ducând în ultimă instanță la pierderi ale masei osoase. Când tartrul se formează deasupra gingiei, pe suprafața dinților, împiedică remineralizarea smalțului dentar și, implicit, cauzează demineralizarea dinților și începuturi de carii dentare care se formează sub placa de tartru. Tartrul trebuie îndepărtat cât mai repede posibil.

Eu am depuneri de tartru?

Tartrul dentar este vizibil. De obicei are o culoare gălbuie sau maronie. Dacă nu sunteți sigur(ă), faceți oricum o vizită la dentist.

Cum pot preveni formarea tartrului?

Menținând o igienă adecvată la nivelul cavității bucale, veți reduce atât formarea plăcii bacteriene, cât și a tartrului. Consum de cafea și țigări, precum și anumite condiții medicale cum ar fi diabetul cresc semnificativ riscul depunerilor de tartru. Dacă rutina dumneavoastră zilnică și / sau particularitățile stării generale de sănătate sunt de așa natură încât să încurajeze depunerea tartrului, este bine să luați în considerare efectuarea unui orar de programări periodice la cabinetul stomatologic pentru detartraj. Discutați cu dentistul dumneavoastră sau cu un alt membru al personalului medical din cabinet pentru a stabili intervalul optim la care aveți nevoie de detartraj, în funcție de stilul dumneavoastră de viață sau condiția particulară.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

1 Comentariu la "Tartrul dentar"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
trackback

[…] este de fapt acest tartru ? Este o depunere de bacterii, de culoare galbuie, care in contact cu mineralele din saliva  se […]