Postură corporală defectuoasă. Ocluzie defectuoasă

pozitie incorecta

Teorii

Variațiile posturilor corporale și a ocluziilor dentare sunt virtual infinite. Majoritatea populației are anumite imperfecțiuni în ceea ce privește postura corporală, în timp ce un număr mare de pacienți de la cabinetul stomatologic acuză forme de malocluzie, cu sau fără dureri la nivelul încheieturii temporomandibulare. Există vreo legătură între cele două tipuri de probleme? Cu toate că nu a fost încă dovedită științific, prin dovezi clare care să susțină teoria existenței unei cauze comune asocierea celor două anormalități, prezența deviațiilor ocluzo-posturale la pacienții cabinetelor stomatologice sugerează interconectarea celor două, precum și posibilitatea ca una să fie caza celeilalte, în măsura în care corpul are tendința de a compensa diferența pentru a atinge un anumit nivel de echilibru. Incongruența arcadelor, poziția statică defectuoasă și masticația incorectă care apar ca rezultat direct al posturii defectuoase a capului nu sunt însă cele mai comune ocurențe de malocluzie întâlnite. Legătura dintre postura corporală defectuoasă și ocluzia defectuoasă are o natură mult mai subtilă și mai complicată.

Aspecte noi ale ergonomiei dentare

Ergonomia a devenit în ultima vreme o știință independentă, extrem de populară: vorbim cu încredere despre ergonomia corpului (referindu-ne la un set de reguli și principii menite să optimizeze postura și conduita corporală) și despre ergonomia echipamentelor sportive, a mobilierului de birou, a tastaturii, a scaunului, a mașinii, și a diverselor obiecte mai mult sau mai puțin neașteptate (stilouri, lanterne, căni ergonomice care susțin că limitează suprasolicitarea musculară și se ajustează în mod natural la forma și nevoile corpului). Când auzim de ergonomie dentară ne gândim în primul rând la designul modern al cabinetului dentar și la scaunul confortabil și, uneori, la instrumentarul dentar și desemnarea eficientă a spațiului din cabinet concepute cu grijă pentru a minimiza ocurența tulburărilor la nivelul musculaturii și scheletului datorate mișcărilor repetitive, stresului și posturii, în rândul stomatologilor.

Acum: poate ergonomia să îmbunătățească condiția pacientului cu probleme ocluzale? Teoretic, cel puțin până la un punct, da! Firește că mușcătura dumneavoastră nu se va optimiza dacă vă procurați o tastatură împărțită și ajustabilă, însă puteți scădea riscurile de a dezvolta în timp tulburări ocluzale cu puțină atenție la postura corporală generală și la comportament. Ergonomia dentară nu se mai referă doar la echipamentele dentare ușor de folosit care îl feresc pe medicul stomatolog de durerile de spate: acum se referă și la încurajarea pacientului în vederea menținerii sănătății și echilibrului corporal.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Postură corporală defectuoasă. Ocluzie defectuoasă"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Marius Sorin Pop
Vizitator
Marius Sorin Pop
“Cu toate că nu a fost încă dovedită științific, prin dovezi clare care să susțină teoria existenței unei cauze comune asocierea celor două anormalităț…” A fost deja dovedita STIINTIFIC teoria potrivit careia sindromul de deficienta posturala influenteaza DIRECT ocluzia (in primul rand prin alterarile biomecanice de la nivelul ATM,… retractiile mio-fasciale, tulburari in controlul neuromuscular, reactia la durere… etc.). Studiile care demonstreaza lagatura directa intre malocluzie si alterarea altor receptori (ocular, vestibular, musculo-tendinosi – in special podalic), sunt destul de vechi (chiar foarte vechi). In ultimii ani disciplina medicala numita posturologie a dezvoltat multe tehnici diagnostice si de reprogramare posturala… Citiți mai departe »
Adina Fulea
Vizitator

Vă mulțumim pentru comentariul competent.