Introducere în estetica zâmbetului

zambet

Evaluarea zâmbetului: obiectiv sau subiectiv?

În mod evident, acordăm cu toții o mare importanță zâmbetului celor cu care interacționăm; avem tendința să evaluăm rapid, de cele mai multe ori chiar fără a conștientiza, aspectul zâmbetului oricărui interlocutor. Dacă unele trăsături ale zâmbetului frumos pot fi evaluate cu o oarecare notă de obiectivitate, restul rămân în grija și la latitudinea subiectivității evaluatorului.

Curbura și volumul buzelor, culoarea, forma, nuanța, transparența și alinierea dinților, linia și aspectul gingiilor, precum și forma maxilarului sunt probabil cei mai importanți factori în determinarea expresivității zâmbetului; o importanță relativ mare o are impresia de simetrie, alinierea orizontală și paralelismul dintre marginea dinților de sus și curbura buzei de jos atunci când zâmbim.

Teoretic, un zâmbet larg, care dezvelește dantura în mai mare măsură, fără a umbri excesiv dinții laterali, este considerat mai atrăgător. Proporția de aur, aplicată pe cei șase dinți frontali se referă la lățimea ideală a acestor dinți. Mulți specialiști consideră că raportul ideal între lungimea și lățimea incisivilor de sus este de 100:75. Între dinți trebuie să existe în partea de jos deschideri triunghiulare pentru ca aspectul să fie natural.

Cosmetica dentară: un stil de abordare, o filosofie sau o disciplină în sine?

Deoarece există anumiți parametrii cuantificabili/măsurabili pe care îi considerăm responsabili pentru efectul de frumusețe a zâmbetului unei persoane, problema a devenit una de design, iar procedurile cosmetice moderne angrenează echipe întregi de specialiști din domenii distincte, care stăpânesc fiecare tehnicile și disciplinele specifice.

Medicul ortodont se ocupă de îndreptarea dinților cu ajutorul unor micro-manevre ale căror rezultate se por acum vedea la doar câteva luni de la începerea tratamentului. Micro-rotația dinților frontali este acum fezabilă. Conturarea suprafeței și formei dinților reprezintă o alternativă sau o tehnică complementară la tratamentul ortodontic obișnuit; și pentru acest tip de intervenții există medici specializați. Uneori, intervențiile necesare sunt de așa natură încât cad sub incidența specialistului în chirurgie maxilo-facială. Alteori, specialistul rezolvă o problemă strict estetică prin simpla aplicare a unor fațete dentare sau gingivale.

Cosmetica dentară se poate referi și la un mod de abordare a stomatologiei restaurative și stomatologiei generale, menținând grija pentru aspect. Analiza zâmbetului este o etapă importantă în diagnosticarea, planificarea tratamentului și prognoza pentru orice tratament stomatologic cu obiective estetice.

Avantajele tratamentelor moderne de stomatologie estetică

Principiile abordărilor moderne din stomatologia estetică contemporană reunesc reunesc un cuplu de norme general valabile pe care specialiștii le respectă:

  • Tratamentul trebuie să fie ne-invaziv sau minim invaziv.
  • Rezultatul trebuie să fie discret, să nu atragă atenția și să aibă un aspect natural.

Chestionar de estetică dentară

Bifând în lista de mai jos, puteți determina dacă aveți nemulțumiri/probleme legare de estetica zâmbetului dumneavoastră, care pot fi rezolvate/optimizate stomatologic:

  • am dinți lipsă;
  • am dinți spațiați/ înghesuiți;
  • nu sunt mulțumit(ă) de forma dinților mei;
  • am observat pigmentări/decolorări ale smalțului care mă nemulțumesc/îngrijorează;
  • am dinți neobișnuit de scurți/lungi;
  • mi se văd gingiile prea tare când zâmbesc;
  • gingiile mele nu arată sănătos;
  • nu-mi place profilul maxilarului meu.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord