Eliminarea petelor prin microabraziune

zambet

Ce înseamnă microabraziune?

Acesta este un termen folosit în somatologie pentru a desemna îndepărtarea unui strat superficial de smalț dentar cu scopul de a elimina anumite iregularități, pete și decolorări superficiale. Tehnica implică o intervenție minimală, cât mai puțin invazivă. Dentistul șlefuiește fin stratul superficial al dintelui cu ajutorul unui capăt de lucru abraziv și acid clorhidric; procedura este asistată de spălări intermitente și este adesea urmată de tratamente de remineralizare.

Care este rata de succes în cazul tratamentelor care implică microabraziune?

Există o serie de factori de care depinde succesul acestui tratament. Pentru a simplifica lucrurile, putem spune c factorul principal îl reprezintă tipul și gravitatea pigmentării. În unele cazuri este relativ dificil de prezis dacă petele de la nivelul smalțului pot sau nu pot fi îndepărtate complet prin microabraziune. Ca regulă general valabilă, putem spune că în cazul petelor închise la culoare rezultatele sunt mai bune decât în cazul petelor albe; cu toate acestea, microabraziunea poate fi o soluție viabilă și pentru îmbunătățirea aspectului unui dinte decolorat în alb. Chiar dacă petele nu pot fi întotdeauna complet îndepărtate, rezultatele sunt cel mai adesea pozitive din punct de vedere estetic.

Cum determină dentistul dacă pata poate fi sau nu îndepărtată prin microabraziune?

Acest tratament se aplică în cazul unui număr de condiții care implică pigmentarea albă sau brună a anumitor zone de pe suprafața dinților permanenți, care nu răspunde la tratamentele de albire cu peroxid.

Din păcate, decolorările profunde și ireversibile, apărute ca urmare a intervențiilor pe canal, tratamentelor cu tetraciclină, sau în urma traumelor, nu pot fi tratate prin tehnica de microabraziune.

Evaluarea naturii și a gravității decolorării sau pigmentării smalțului constă în diferențierea între mineralizarea anormală a dinților (defect) și leziunile carioase incipiente, situate adesea la baza dintelui, lângă gingie. Cariile incipiente care se prezintă sub formă de pete pe suprafața dintelui pot fi reversibile dacă sunt tratate imediat și rezultatele sunt foarte promițătoare dacă pacientul menține o igienă orală corectă, care să permită remineralizarea.

Este periculoasă tehnica de tratament prin microabraziune?

Nu. Cantitatea de smalț îndepărtată este minimală. Dentistul nu va șlefui mai mult smalț decât este strict necesar și nu va comite imprudențe, iar dacă pata nu este eliminată prin abraziune minimală, se recurge la schimbarea tehnicii de tratament, cu una de restaurare.

Opțiunile alternative sunt fațetarea dentară și coroana dentară; ambele tehnici sunt însă, în comparație cu microabraziunea, mai invazive, pentru că solicită pregătirea dintelui. De aceea, în cazul în care pigmentarea nu este una profundă, este bine să se încerce microabraziunea înainte de a recurge la aceste alternative.

Unii pacienți se gândesc că subțierea smalțului dentar va afecta integritatea pe termen lung a dintelui mai mult decât demineralizarea care a produs pigmentarea în primul rând. Statisticile arată însă că suprafața poroasă a smalțului rezultată în urma demineralizării este mai predispusă la formarea cariilor și mai sensibilă la acțiunea zilnică a acizilor decât suprafața netezită prin microabraziune, care, nemaifiind aderentă, poate fi curățată mai ușor și nu reține în același fel placa și resturile alimentare. Deci, suprafața netratată este mai sensibilă decât cea tratată.

Alți pacienți se tem de prezența acidului în procedura de tratament. Această teamă nu este justificată: acidul folosit are concentrația minimă, iar gingia este protejată în timpul procedurii.

Există efecte secundare sau aspecte negative asociate procedurii?

În principiu, microsubțierea smalțului dentar va face mai evidentă culoarea dentinei, deci dintele va căpăta o culoare mai gălbuie. Cu toate acestea, aspectul general al dintelui va fi mai bun în urma tratamentului. În cazul când pacientul este nemulțumit de nuanța obținută, tratamentul poate îngloba și terapia de albire, care rezultă adesea în anumite îmbunătățiri ale culorii. Combinarea celor două tehnici este destul de comună.

Mulți pacienți care solicită proceduri microabrazive au deja un anumit grad de hipersensibilitate dentară datorată demineralizării smalțului. Această sensibilitate poate persista până la remineralizare, dar nu va fi accentuată în urma tratamentului efectuat corect. În mod normal, smalțul se remineralizează.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar