Cum se face o proteză dentară?

proteza dentara

Nu există două danturi identice! Protezele dentare trebuie să fie, de aceea, obiecte unice, construite special pentru un anumit pacient. Protezele sunt obținute prin turnarea în formă și ajustarea manuală ulterioară. Aceasta din urmă este o procedură migăloasă, necesară pentru a asigura aspectul natural al dinților și potrivirea optimă.

Turnarea primei forme pentru diagnostic

În cadrul vizitei la dentist se ia o amprentă a gurii, de obicei în ceară. Procedura implică aplicarea unei presiuni pe țesuturile moi, prin simularea mușcăturii. Marginile acestei amprente vor fi extinse pe zonele unde lipsesc dinți pentru a obține o adaptare cât mai exactă la forma gingiei. În această amprentă se toarnă o formă pentru diagnostic.

Forma de ghips

După ajustarea formei inițiale se procedează la replicarea acesteia în ghips. Forma de ghips poate suferi și ea anumite modificări înainte de manufacturarea propriu-zisă a dinților.

Turnarea rășinii acrilice în forma de ghips

Forma de ghips este tratată cu o substanță pentru a favoriza dezlipirea protezei de formă în faza finală; acest film separator va ușura semnificativ scoaterea protezei din formă. Forma se umple apoi cu o pastă acrilică preparată de tehnician, care, întărită, va forma proteza propriu-zisă.

Porțelanul este o alternativă viabilă la rășinile acrilice.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Presiune și căldură

Forma în care s-a introdus pasta este strânsă într-o menghină și ținută la căldură câteva ore (de obicei în jur de opt ore) până se întărește, urmând ca forma de ghips să fie spartă și îndepărtată. Dantura astfel obținută este bine șlefuită de tehnician.

Nu se potrivește?

Oricât de precise și atent executate ar fi aceste modele, numărul pașilor executați până la obținerea protezei permite erori. Dacă proteza nu se potrivește perfect se va proceda la un număr de retușări. De obicei este suficient ca medicul stomatolog să pilească sau să netezească proteza în două-trei puncte, pentru o potrivire corectă.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Controlul de calitate

În timpul luării amprentei gingiile, care sunt țesuturi moi, se mișcă, de aceea un anumit grad de eroare apare întotdeauna. În plus, în timp, țesuturile osoase și gingia se schimbă și brusc proteza nu se mai potrivește. Ultima etapă de retușuri poate include re-„căptușirea” zonelor de contact cu gingia pentru a potrivi din nou proteza la forma curentă a gingiei. Aceste ajustări sunt de obicei necesare o dată la câțiva ani.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar