Instrumentar stomatologic pentru extracții

cleste dentar

Instrumentarul dentar folosit în timpul procedurii de extracție dentară reunește un set de instrumente chirurgicale – diverse tipuri de forcepsuri, elevatoare și dăltițe, față de care un număr mare de pacienți manifestă un anumit grad de disconfort. Reținerea pe care o au unii pacienți se explică prin faptul că istoria procedurii de extracție dentară este una destul de zbuciumată. Instrumentarul modern și tehnologia aferentă permit însă realizarea de extracții dentare a-traumatice.

Instrumente pentru anestezia locală

 • Seringa cu ac pentru injectarea anestezicului;
 • Seringa cu aspirație pentru evitarea hematoamelor.

Instrumentar pentru extracția propriu-zisă

 • Bisturiu pentru realizarea inciziei. Bisturiele pot fi lame atașabile pe un mâner, sau pot fi dintr-o singură bucată.
 • Forcepsurile folosite în stomatologie sunt de foarte multe forme și dimensiuni specifice. Aceste instrumente de tip clește pot avea capetele de lucru drepte sau în diverse unghiuri în funcție de utilizarea specifică, pentru a maximiza suprafața de contact cu dintele și pentru o adaptare cât mai exactă la conturul dintelui. De exemplu, există forceps special pentru extracția molarilor de minte, pentru extracția dinților de lapte, pentru extracțiile radiculare, pentru dinții de sus față de dinții de jos, forceps hemostatic etc. Ciudat este faptul că acest instrument relativ simplu a fost introdus în practica stomatologică relativ târziu, adică abia în secolul al XX-lea; felcerii și bărbierii din secolul al VIII-lea foloseau un instrument foarte controversat pentru extracții care se numea pelican, din cauza unei presupuse asemănări cu ciocul pelicanului. După pelican, dentiștii au folosit câți zeci de ani cheia dentară al cărei capăt de lucru se strângea pe dinte și se rotea. Forcepsul modern este o alternativă infinit mai sigură decât vechii săi predecesori.
 • Ciupitoarele de os sunt instrumente chirurgicale similare cu forcepsul, foarte dure. Acest instrument este adesea folosit în chirurgia maxilofacială pentru a scobi osul și pentru a îndepărta bucăți de os.
 • Chiurete
 • Pile de os
 • Dăltița și ciocănelul pentru îndepărtarea osului sunt instrumente de tăiat cu ajutorul cărora osul poate fi secționat, sculptat și/sau îndepărtat. De obicei dăltița de os se folosește cu ciocănel pentru a crea o fereastră în masa dintelui. Dăltițele chirurgicale sunt mult mai mari decât dăltițele de smalț, care se folosesc în procedura de obturație.
 • Elevator pentru a ridica dintele și pentru a îndepărta țesuturile conectoare de pe dinte; există variante ale acestui instrument folosite pentru îndepărtarea vârfurilor rădăcinilor și a fragmentelor care se pot rupe în timpul extracției (elevator pentru rădăcini).

Instrumentar pentru suturarea gingivală

Suturarea cu ață chirurgicală a gingiei este necesară numai în cazul procedurilor mai complexe de extracție dentară.

 • Suportul pentru firul de sutură pentru a susține acul cu care se face sutura gingiei;
 • Foarfece chirurgicale pentru sutură folosite la tăierea și îndepărtarea firelor de sutură.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar