Igienizarea cabinetului stomatologic

Aspecte legale

Cabinetele de medicină dentară trebuie să îndeplinească exigențele și normele sanitare pentru a funcționa în cadrul legii. Implementarea normelor de curățenie pentru cabinetele stomatologice, reglementate de Ministerul Sănătății, sunt verificate și vizate de Direcția de Sănătate Publică.

Structura unui cabinet stomatologic este și ea decisă prin reglementări legale. Orice cabinet de medicină dentară trebuie să aibă în componență:

  • sală de așteptare,
  • grup sanitar cu acces din sala de așteptare pentru pacienți și grup sanitar pentru personalul medical,
  • spații de depozitare și vestiar pentru personalul cabinetului,
  • sală de consultații, diagnostic și tratamente (minim 9 m2).

Pavimentele, pereții, tavanele si suprafețele de lucru trebuie să fie lavabile, lipsite de asperități, ușor de dezinfectat, rezistente la contaminări diverse și negeneratoare de particule care por rămâne în aer. Nu sunt permise elemente de amenajare de tipul tavane false, mochete și alte amenajări similare care pot împiedica igienizarea perfectă a spațiilor.

În plus, cabinetele care oferă servicii de radiologie dentară, trebuie să respecte toate normele de radioprotecție prevăzute în lege.

Normele igienico-sanitare prevăzute în lege cu privire la cabinetele de medicină dentară includ: asigurarea apei potabile, racordarea corespunzătoare la canalizare, colectarea, depozitarea, evacuarea și neutralizarea deșeurilor rezultate în urma activităților specifice, asigurarea iluminării corespunzătoare a spațiilor, limitarea zgomotului, efectuarea curățeniei, asigurarea și utilizarea corectă a substanțelor dezinfectante, antiseptice și decontaminate autorizare, asigurarea echipamentului de protecție pentru personalul cabinetului și instruirea permanentă a personalului cu privire la precauțiile igienico-sanitare.

Prima impresie. O lume de obiecte sterile

Foarte mulți pacienți își aleg cabinetul stomatologic, pe bună dreptate, după impresia de curățenie pe care o lasă sau nu o lasă locul în cauză. Dincolo de respectarea strictă a normelor și reglementărilor legale, curățenia poate fi o problemă de interpretare. Alegeți cu grijă!

Medicul stomatolog sau un asistent al acestuia sterilizează și dezinfectează o mulțime de lucruri între doi pacienți: de la scaun la instrumentar (capetele frezei, tubul și mânerul frezei, oglinda, sonda, lampa, masa de lucru etc.). Este foarte important ca pacientul care se așează pe scaunul stomatologic să fie înconjurat de obiecte sterile, fără bacterii, spori și viruși. Majoritatea cabinetelor moderne au aparate de sterilizare, unde este introdus instrumentarul după ce a fost spălat cu dezinfectant. Tot ce a fost sterilizat se păstrează închis ermetic, așa cum sunt obiectele de unică folosință.

Cel puțin o dată pe zi trebuie dezinfectate toate obiectele care ajung în contact cu mâinile și care nu sunt igienizate între primirea pacienților: clanțele ușilor, coșul de gunoi, toaleta, tastatura, mânerele dulapurilor etc.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar