Zâmbetul

zambet

Vedem uneori în autobuz, pe stradă sau la serviciu oameni care zâmbesc cu buzele strânse, complexați probabil de o problemă stomatologică nerezolvată. În topul nemulțumirilor legate de estetica zâmbetului se află dinții lipsă, cariile frontale severe, pigmentarea dentară și dinții strâmbi. Uneori însă pacienții cu danturi de invidiat trăiesc frustrări serioase din cauza unei culori naturale a dinților cu o nuanță mai închisă decât și-ar dori. Iată câteva întrebări și soluțiile/problemele curente asociate acestora. Răspunsurile dumneavoastră vă vor aproxima modul în care vă raportați la această realitate.

1.      Aveți dinți fațetați?

 1. Eu am dinți sănătoși. Nu știu ce sunt fațetele dentare. – Fațetele dentare sunt carapace subțiri care imită foarte bine aspectul natural al dintelui, folosite în cosmetica dentară pentru a obține un zâmbet perfect. Faptul că nu ați căutat niciodată informații cu privire la fațetele dentare arată că problema esteticii dentare nu vă preocupă foarte mult, chiar dacă aveți în general grijă de dinții dumneavoastră.
 2. Nu, dar îmi doresc fațete de porțelan. – Fațetele de porțelan au avantajul luciului și al transparenței. În plus, nu se pătează. Întrebați medicul stomatolog dacă fațetele sunt potrivite pentru dumneavoastră sau nu. Deocamdată, nu păreți 100% mulțumit(ă) de zâmbetul dumneavoastră.
 3. Am fațete. Dinții mei arată mai bine decât înainte, dar nu perfect. – Discutați cu medicul stomatolog care sunt opțiunile dumneavoastră.
 4. De când mi-am fațetat dantura sunt foarte mulțumit(ă) de zâmbetul meu. – Aveți în continuare grijă de zâmbetul dumneavoastră, mergeți la dentist pentru controlorul periodic și zâmbiți cu încredere.

2.      Ați recurge vreodată la metode de albire a dinților chiar dacă dentistul dumneavoastră nu le recomandă?

 1. Da. Aș încerca orice, numai să am dinți mai albi. – Cu toții ne dorim dinți frumoși. Discutați cu dentistul despre eventualele alternative la albire. Cu siguranță există soluții care se potrivesc nevoilor dumneavoastră.
 2. Nu. – Este bine să vă îngrijiți de integritatea dinților dumneavoastră și să ascultați de sfatul medicul stomatolog.

3.      Foarte mulți pacienți au probleme de ortodonție, care variază de la orientarea ușor defectuoasă a unui dinte și până la cazuri de malocluzie severă. Căutați sprijin la cabinetul ortodontic pentru rezolvarea unei astfel de probleme?

 1. Dantura mea este aliniată perfect. Medicul stomatolog spune că nu trebuie corectat nimic. – În cazul acesta vă aflați într-o situație privilegiată.
 2. Am câteva probleme ortodontice. În momentul de față sunt sub tratament și sper să văd curând îmbunătățiri. – Veți vedea că situația se va îmbunătăți, dacă tratamentul este urmat corect. Aveți răbdare!
 3. Am probleme ortodontice severe, dar nu am căutat tratament. Nu vreau să port aparat dentar. – Problemele ortodontice nu sunt doar de natură estetică. Dacă nu vă tratați pot apărea complicații. Discutați totuși cu medicul stomatolog.
 4. Nu mai am dinți naturali. – Pentru pacienții care și-au pierdut dinții naturali există o mulțime de soluții moderne de protetică dentară.

4.      Există o categorie importantă de pacienți candidați sau purtători de proteză dentară. Cum vă raportați la acest subiect?

 1. Nu fac parte din această categorie. Am o dantură sănătoasă.
 2. Port proteză și sunt mult mai mulțumit(ă) de aspectul meu acum decât înainte de proteză.
 3. Proteza dentară nu arată și nu se simte deloc așa cum m-am așteptat. Sunt destul de dezamăgit(ă).
 4. Ar trebui să port proteză dentară, dar nu port.

5.      Vă nemulțumește aspectul gingiilor dumneavoastră atunci când zâmbiți larg?

 1. Da. – Există proceduri chirurgicale de remodelare a gingiilor. Pentru mai multe detalii, întrebați medicul stomatolog.
 2. Nu. Arată OK.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.