Speranțe pentru vindecarea bruxismului

bruxism, gutiera si aparat dentar

Bruxismul și speculațiile cu privire la cauza acestei afecțiuni

Până nu demult, părerea specialiștilor era că bruxismul sau scrâșnitul nervos al dinților are cauze necunoscute. Există totuși o serie de speculații bazate pe statistici, care indică posibile cauze valide pentru această afecțiune. Logic, cei care cred că au descoperit cauza, încearcă terapii bazate pe eliminarea acesteia (de exemplu prin tehnici de atenuare a stresului, prin reducerea cantității de cafeină ingerată zilnic etc.), sau încearcă să diminueze efectele negative ale scrâșnitului din dinți prin metode simple care nu au de-a face propriu-zis cu cauzele bruxismului, cum ar fi gutiera.

Bruxismul—o problemă de ortodonție?

Studiile recente arată că un număr surprinzător de mare de pacienți care suferă de bruxism dezvoltă acest neplăcut automatism din cauza unor probleme ortodontice netratate.

Printre alte multe efecte nefericite ale ignorării problemelor ortodontice se numără, iată, bruxismul. Acesta duce la tocirea dinților, fisurarea smalțului, hipersensibilitate dentară, pierderea obturațiilor dentare, afectarea articulației temporo-mandibulare (încheietura maxilarelor), dureri la nivelul musculaturii gâtului, migrene îngrozitoare și chiar parodontoză.

Din nefericire, în anumite cercuri persistă ideea eronată conform căreia purtarea unui aparat dentar de îndreptat dinții sau alte metode specifice ortodonției, cum ar fi șlefuirea selectivă a dinților, prin care se intenționează corectarea ocluziei (mușcăturii) viciate, sunt semne de vanitate și nu necesități medicale. Din ignoranță, anumiți pacienți sunt convinși că procedurile de ortodonție au un scop strict cosmetic. Această eroare îi poate costa periclitarea integrității danturii.

Cauzele ocluziei incorecte

Cauzele ocluziei incorecte pot fi variate. Unii pacienți au mandibula prea mică sau prea mare, alții au malocluzie dobândită pentru că au suferit migrări ale dinților pe arcade cauzate de amânarea prelungită a tratamentului de restaurare a dinților pierduți, sau pentru că în urma unei lucrări stomatologice nu au putut evalua care dinte se simte mai înalt.

Soluții adecvate

Dacă bruxismul dumneavoastră are cauze strict nervoase, dăm mari șanse de reușită tehnicilor de relaxare ca tratament eficient, deși mai puțin convențional. Aromoterapia este excelentă și o recomandăm cu căldură, însă nu rezolvă malocluzia. Asigurați-vă însă că nu aveți de-a face cu o cauză mecanică care vă cauzează toate aceste neplăceri.

Este foarte posibil să găsiți soluția cea mai rapidă împotriva bruxismului la un cabinet de ortodonție. În mod normal vi se va face o analiză ocluzală (computerizată), iar medicul stomatolog va stabili tipurile de ajustări necesare. Veți descoperi că procedurile sunt personalizate, analizele sunt foarte complexe, iar rezultatele, mai rapide decât v-ați aștepta.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

3 Comentarii la "Speranțe pentru vindecarea bruxismului"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Traducătorul Morocănos
Vizitator
Traducătorul Morocănos
Absolut TOTI dentiştii la care am fost mi-au spus că bruxismul nu se poate trata decât prin psihoterapie şi prin aplicarea unei gutiere. Chestie confirmată şi de articolele ROMÂNEŞTI de pe net. Norocul meu e că pot citi în engleză, astfel că am aflat că bruxismul nu este cauzat doar de stres, mandibulă nu-ştiu-de-care, etc. şi ce ni se mai spune nouă la dentist, ci şi de probleme de respiraţie, în principal de apnee (întrerupere temporară a respiraţiei), de ocluzii ale căilor aeriene superioare cauzate de diverşi factori (ex. alergii, mucozităţi în exces, etc.). Unii cercetători asociază sforăitul cu bruxismul… Citiți mai departe »
cristina
Vizitator
cristina

cum pot trata scrasnitul de dinti