Instrumentar stomatologic pentru terapia canalului radicular

seringa dentara

Pregătirea pentru intervenția pe canalul radicular. Instrumentar dentar pentru anestezia locală

Dacă dintele este vital (nervul este viu), intervenția pe canalul radicular cere anestezie locală. Terapia canalului radicular ar trebui să fie o procedură fără durere. Ținând cont de afecțiunea implicată (infecție), medicul stomatolog va decide cantitatea de anestezic necesară pentru anestezierea eficientă a zonei în cauză.

 • Spray pentru anestezie locală. Înainte de a injecta anestezicul unii medici stomatologi preferă să folosească spray-ul (benzocaină) pentru a evita orice neplăceri cauzate de injecție.
 • Seringa cu ac se folosește pentru injectarea anestezicului (lidocaină sau altă substanță similară) care are rolul de a inhiba conductibilitatea nervoasă. Cartușul și acul sunt de unică folosință. Anestezia țesuturilor moi (de exemplu buza) intervine mai repede decât anestezia camerei pulpare, care este mai profundă.
 • Seringa cu aspirație este adesea folosită de medicul stomatolog în timpul procedurii de sedare pentru evitarea hematoamelor, în eventualitatea că acul nimerește un vas de sânge.

Instrumentar dentar pentru pulpotomie (îndepărtarea unei părți din pulpa dentară) / pulpectomie  (îndepărtarea pulpei dentare de la nivelul camerei pulpară și rădăcinii)

 • Freză dentară de rotație mare pentru crearea unei deschideri în dinte
 • Sondă endodontică pentru localizarea deschiderilor de canal (capetele canalului)
 • Excavator cu lingură pentru îndepărtarea țesuturilor corupte (reziduuri de smalț și dentină cariată)
 • Pilele pentru intervenția pe canal sunt instrumente pentru îndepărtarea pulpei dentare din canalele radiculare. Acestea au diametre diferite. De obicei se începe cu cele mai mici, și se crește treptat diametrul, pentru a menține procedura cât mai puțin invazivă, însă tehnica poate să difere în funcție de opțiunile dentistului. După curățarea infecției și îndepărtarea bacteriilor, medicul stomatolog folosește aceste pile pentru a curăța canalul radicular (rădăcina dintelui).
 • Ace pentru intervenția pe canal vezi Pilele…
 • Seringa cu ac bont. După curățarea canalelor cu ajutorul acelor/pilelor dentare, canalele sunt irigate cu hipoclorit de sodiu.
 • Conuri de hârtie. Hipocloritul de sodiu cu care s-a făcut irigația trebuie apoi îndepărtat pentru a lăsa canalele uscate. Conurile de hârtie servesc acestui scop.

Instrumentar dentar pentru obturare după curățarea canalului radicular

După o intervenție pe canal, etapa de obturație poate fi împărțită în două etape distincte: obturarea canalelor și respectiv obturarea cavității (restaurarea dintelui).

 1. Instrumente pentru obturarea canalelor
  • Conurile de gutaperca (cauciuc natural) sunt consumabile care se folosesc pentru umplerea canalelor după uscarea acestora, pentru a înlocui țesutul îndepărtat. Baza conurilor este colorată (vă sunt probabil familiare conurile roșii).
  • Spreder-ele de condensare sunt piese de mână cu vârful ascuțit folosite pentru a împinge conurile de gutaperca în canale.
  • Condensatoarele sau fuloarele sunt instrumente cu vârful bont, care au același rol ca spreder-ele endodontice, anume condensarea și acomodarea substanței (gutaperca) în canal.
 2. Instrumente pentru restaurarea dintelui

Instrumentele folosite de medicul stomatolog pentru a închide cavitatea deschisă în urma intervenției pe canal și pentru restaurarea dintelui sunt aceleași ca în cazul procedurii de obturație pentru cariile minore. Vezi Instrumentar stomatologic pentru obturații.

De cele mai multe ori dentistul face o reconstrucție provizorie în prima ședință, urmând ca într-o ședință ulterioară să execute obturația definitivă. Aceasta este o procedură standard. După câteva zile, când se execută obturația definitivă dintele nu mai doare pentru că nu mai este vital (viu), deci nu mai este nevoie de anestezie.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

19 Comentarii la "Instrumentar stomatologic pentru terapia canalului radicular"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Roxana
Vizitator
Roxana

Tatăl meu e fost operat de un chist si i s.a pus un pansament de plastic in acea gaura.Ce se fi avut acolo si ce urmează?

Madalina
Vizitator
Madalina

Buna seara!
Azi am avut parte de un tratament de canal si desi au trecut ore bune, simt un fel de arsura pe gingie si pe limba. Presupun ca este din cauza hipocloritului de sodiu folosit. Cat dureaza vindecarea? Am inteles ca aceasta substanta este toxica pentru tesuturile din jurul dintelui si in cazul meu, chiar am ingerat o mica parte din ea, nefiind aspirata corespunzator. Sa ma astept la complicatii?
Multumesc!

Vali
Vizitator
Vali

Buna seara,

M-ar interesa o , obturatie de canal la o măsea ( am fost îndrumat de medicul dentist la alt specialist in obturatii deoarece nu ajunge suficient pe un canal din trei canale după mai multe ședințe ….) , cât m-ar costa aceasta problema ? Si dacă îmi recomandați un astfel de cabinet cu aparatura necesară ?

Mulțumesc,

dragan
Vizitator
dragan

Am fost la dentist sa-mi scot o masea de lapte mi-a facut de 2 ori anestezie si am simtit tot mi-a spus ca am avut radacina adanca (3 radacini) este normal sa simt durerea

Adina Fulea
Vizitator

În general anesteziile prind destul de ușor. Există cazuri în care nu prind, unele țin de pacient, altele țin de medic. Există metode de anesteziere cu efect garantat însă nu toți medicii au curaj să le aplice din cauza posibilelor consecințe neplăcute.

Pentru extracții mai complicate vă recomand să căutați stomatologi chirurgi, aceștia au antrenament bun la anesteziile mai complicate.

Andreea
Vizitator
Andreea
Buna ziua. In urma cu o luna am mers la dentist. In urma consultatiei, mi-a scos nervul si mi-a pus un pansament provizoriu. mentionez ca timp de 2 sapt nu am avut nici o durere. am facut o radiografie, totul era normal. am mers apoi pentru o obturatie de canal, unde medicul a depasit cu 1 mm canalul. In timpul tratamentului am simtit un disconfort inclusiv la nivelul buzei In aceasi zi mi-a cazut pansamentul iar dupa inca o zi au inceput durerile destul de insuportabile. simt intepaturi si dureri la nivel buzei, iar eu cred ca mi-a atins cu… Citiți mai departe »
Adina Fulea
Vizitator

Daca s-a depasit canalul, in os nervul este inca viu si sensibil. Durerea va ceda dupa ce va trece inflamatia de la baza dintelui.

Vasile
Vizitator
Vasile
In primul rand tin sa va multumesc de raspunsul primit. Am inteles care sunt avantajele si riscurile, la fel care este diferenta dintre un tratament standard (manual) fata de unul specializat. As opta pentru unul specializat, chiar daca as plati mai mult, insa in Suceava nu cunosc inca un astfel de cabinet stomatologic. Daca imi puteti spune unde gasesc un cabinet stomatologic mai aproape de mun. Suceava? Referitor la existenta sangelui pe canalul maselei am pus intrebarea fiindca si la a 3-a sedinta pe una din canalele radacinii maselei inca exista sange, situatie in care s-a facut irigare si astupare… Citiți mai departe »
Adina Fulea
Vizitator

Din pacate nu cunoastem nici noi specialisti in endodontie aproape de Suceava… Daca aveti drum prin Bucuresti ne puteti vizita pentru o consultatie in cazul in care nu gasiti alta solutie.

Vasile
Vizitator
Vasile
Am si eu unele nelamuriri. Cand se decide cand se scoate nervul ? Daca pulpa este neinfectata, atunci nu s-ar putea lasa nervul , daca maseaua nu doare? Medicul stomatolog decide daca se scoate nervul sau si pacientul trebuie sa-si dea acordul? Am citit ca exista si posibilitatea pansarii pulpei dentare cu o substanta de protectie neiritanta. Atunci nu se poate pastra nervul in acest fel? Exista posibilitatea si sa fie scos nervul partial, lasand totusi un 6 – 8 mm din varful acestuia? Am observat uneori ca atunci cand intra cu acele pe canalul raducular de multe ori inteapa… Citiți mai departe »
Adina Fulea
Vizitator
Stimate domn, sunteti foarte extins cu intrebarile. Ma tem ca e dificil sa raspund la tot si sa raman coerent, insa iata cateva idei importante: medicul, pe baza experientei sale, decide cand este necesara extirparea, functie de situatia cariei. Aici nu puteti face prea multe in afara de a cauta un medic in care sa puteti avea incredere. nervul trebuie scos integral, iar acul trebuie sa ajunga la varful radacinii. Verificarea se face cu aparate gen apex locator si cu radiografii de control scoaterea nervului reprezinta un traumatism, deci este normal sa iasa sange pe ac si sa doara dupa… Citiți mai departe »
Sunstar
Vizitator
Sunstar

2-3 ani pt tratamentul standard si 5-20 ani pt tratamentul de specialitate? Pe ce baza afirmati asta?

gheo
Vizitator
gheo

corb la corb nu-si scot ochii !
Chiar daca dentistul de mai sus are dreptate 20 %, totul se datoreaza curatarea deficitara a canalului.
Cred ca se grabea stimabilul dentist sau chiar mai rau nu stia cum se face o curatire de canal “ca la carte “.
Chiar daca e tardiva , recomandarea mea este aceea ca sa eviti sa-l mai “frecventezi “pe acel dentist !

Adina Fulea
Vizitator
Stimate domn Gheo Daca medicii nostri ar fi avut ocazia sa o consulte pe doamna Hogea probabil ca am fi putut raspunde mult mai la obiect intrebarilor dumneaei. In descrierea de mai sus exista foarte multe necunoscute. In plus nu toti pacientii doresc sau isi permit sa mearga la medicul specialist endodont pentru tratamentele de canal. Noi refuzam sa efectuam tratamente de canal prin metoda clasica insa nu acesta este cazul cu alti medici sau cabinete stomatologice. Legal procedurile clasice de curatire a canalelor sunt admise desi se cunoaste faptul ca mai degraba mai devreme decat mai tarziu vor aparea… Citiți mai departe »
Hogea Camelia
Vizitator
Hogea Camelia
Buna ziua, De o saptamana am dureri insuportabile de masea.La inceputul saptamanii (Luni mai exact) am fost la dentist, aveam o carie mica la suprafata, din cate am inteles destul de profunda in interior, mi-a lucrat, a ajuns la nerv si a spus ca nu se mai poate face nimic, mi-a pus tratament si plomba provizorie ca ulterior vineri, sa-mi poata face tratamentul de canal si sa-mi puna plomba definitiva. Nu mai puteam de durere, nu am dormit 2 nopti, am luat o gramada de inflamatoare, nu stiam ce sa mai fac, am vrut sa merg la urgente. Miercuri dimineata… Citiți mai departe »
Richard Test
Vizitator
Bună ziua, Da, este normal ca după extirparea nervului din dinte acesta sa rămână sensibil la cea mai mică atingere deoarece la vârful rădăcinii se produce o mică rană, care poate uneori să doară până la vindecarea completă. În foarte rare cazuri poate fi vorba de un tratament incorect, prin depășirea vârfului rădăcinii cu pasta de canal sau cu acele conuri de gutapercă, însă acest lucru poate fi ușor verificat cu o radiografie a dintelui respectiv. Opinia noastră este, prin urmare, că aveți o sensibilitate crescută și este bine să știți că puteți să mai acuzați dureri până la o… Citiți mai departe »