Ortodonție pediatrică: despre obiceiuri proaste

stomatologie copii

Suptul degetului este o activitate care îi calmează pe unii copii. Aceștia devin destul de repede dependenți de gest și părinții se găsesc în dificultatea a nu găsi soluția potrivită pentru a scăpa de acest obicei prost, care poate duce la o serie de probleme de ortodonție.

Este normal? De ce se întâmplă?

Adesea părinții pot observa această activitate încă de la vizitele la ecograf, înainte de naștere. Suptul degetului este un reflex natural. Mai apoi, suptul devine pentru nou născut și copilul mic o metodă de cunoaștere: acesta îți suge jucăria, haina și degetele. De multe ori, atâta vreme cât încă mai erup dinții, copilul găsește acest obicei reconfortant pentru că îl dor gingiile. Majoritatea renunță spontan la obicei înainte de a cauza probleme dentare.

Care sunt de fapt pericolele?

Foarte multe mame sunt calme cu privire la acest obicei pentru că „așa fac copiii”. Totuși, trebuie avută grijă, riscurile fiind destul de neplăcute: suptul excesiv al degetului poate interfera în dezvoltarea normală a cavității bucale și alinierea dinților, putând de asemenea provoca modificări semnificative ale palatului.

Când e cazul să luăm măsuri?

Cu toate că este perfect natural, acest comportament trebuie descurajat dacă copilul își suge tot timpul degetul, doarme cu degetul în gură etc. Dacă erupția dinților de lapte s-a încheiat și copilul dumneavoastră continuă să își sugă degetul, trebuie să găsiți o soluție.

Între timp, studiați-vă copilul: vedeți cât de tare suge. Dacă pur și simplu își ține degetul în gură pasiv, riscurile sunt mai mici.

Cum procedăm?

Din nefericire, nu există o rețetă pentru toți copii. Va trebui să găsiți soluția cea mai potrivită pentru copilul dumneavoastră. În funcție de vârstă și de cât de mult înțelege, puteți opta pentru a-i explica că a crescut, s-a schimbat, încurajându-l în activitățile și statului său de „copil mare”, încercați să îi dați un exemplu, sau, dacă nu înțelege, puteți încerca să îi distrageți atenția.

Cum nu trebuie să procedăm?

Nu certați copilul și nu îl faceți să se simtă prost sau să-i fie rușine, pentru că se va refugia în gestul care îl liniștește și veți obține rezultatul contrar așteptărilor. Nu speriați copilul cu dentistul.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.