Obiecte de unică folosință

Aspirator salivă

Această secțiune a dicționarului prezintă obiectele care, în loc să fie sterilizate și refolosite ca restul instrumentarului stomatologic, sunt tratate ca accesorii de unică folosință, consumabile sau obiecte de care ne debarasăm. În felul acesta sunt simplificate semnificativ pregătirile de dinainte și de după tratamentul stomatologic, reducând în același timp riscul de contaminare la valori relativ neglijabile.

Aspiratorul de salivă are la capăt un tub flexibil și modelabil, din plastic de unică folosință. Se utilizează când procedura stomatologică cere ca pacientul să țină gura deschisă un timp mai îndelungat, pentru a spori confortul acestuia și pentru a înlesni procedura asigurând o zonă de lucru uscată. Există chiar și variante de aspirator cu protecție pentru limbă și suport de bărbie. Uneori medicul stomatolog folosește aspiratorul pentru a elimina anumite substanțe aplicate în timpul tratamentelor, prevenind astfel contactul prelungit al acestora cu interiorul gurii.

Bite-blocks și retractoarele de obraz sunt dispozitive menite să împiedice mușcătura involuntară, și să îndepărteze obrajii de zona pe care lucrează stomatologul pentru acces optim.

Baveta este un șervet de unică folosință care se pune pe pieptul pacientului și se leagă pe după gât, pentru a proteja hainele acestuia de eventualii stropi de salivă, apă, și materiale folosite în cadrul tratamentelor stomatologice.

Mănușile pentru examinare sunt mănuși elastice, de unică folosință, pudrate sau nepudrate, de obicei din latex, vinil sau nitril, utilizate pentru un plus de igienă și pentru a evita contaminarea, atât în favoarea pacientului, cât și a medicului stomatolog. În aceeași categorie intră bonetele, paharele de unică folosință, măștile chirurgicale și halatele. Toate acestea nu opresc virușii, dar oferă un plus de igienă și siguranță, care sunt binevenite.

Husele pentru scaunul stomatologic nu sunt menite atât să protejeze mobilierul, cât să evite contaminarea de la un pacient la următorul. Stropii de salivă și alte lichide care ajung accidental pe suprafața scaunului

Buletele de bumbac sunt cilindrice și au rolul de a menține uscată zona pe care lucrează stomatologul. Ele sunt mânuite cu o pensetă specială, din considerente de igienă.

Periile de unică folosință se pot atașa pe un mâner permanent și sunt folosite în periajul profesional.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar