Instrumentar stomatologic pentru obturații

obturatie

După curățarea și pregătirea cavității, procedura de obturație presupune utilizarea unui set de instrumente uzuale pentru mânuirea materialului de obturație, pentru modelarea și pentru finisarea suprafețelor.

Prepararea materialului de obturație

Spatula de ciment este o unealtă în formă de lopățică folosită pentru prepararea (amestecul) substanțelor pulverulente care stau la baza materialului de obturație. Acest amestec se face de obicei pe o lamelă. Spatula se folosește, deci, pentru a amesteca substanțele. Dentistul nu va folosi niciodată spatula în cavitatea orală a pacientului!

Transportarea și poziționarea materialului în cavitate

Condensatorul pentru amalgam se folosește la poziționarea și condensarea obturațiilor metalice. Acest obiect poate avea un capăt sau două capete de lucru, variind foarte mult atât ca dimensiune, cât și ca formă (rotund, romboidal, rectangular, în formă de baionetă etc.).

Fuloar vezi Condensatorul pentru amalgam

Fuloarele tip seringă preiau cantități mici de amalgam. Amalgamul este introdus în cavitate cu ajutorul pistonului.

Port-amalgam vezi Fuloare tip seringă

Spatulele bucale sunt instrumente hibride, flexibile sau rigide, pentru mânuirea materialelor compozite, care au de cele mai multe ori două capete de lucru: lamă și fuloar (condensator). Pot fi din inox sau plastic foarte dur.

Modelarea materialului de obturație

Instrumentul manual de modelaj este obiectul folosit de medicul stomatolog în procedura de obturație cu amalgam, pentru tăierea și modelarea unei forme cât mai apropiate de aceea a dintelui naatural. Capetele de lucru și dimensiunile variază.

Matricea dentară este o bandă subțire folosită pentru a separa dinții când stomatologul operează o obturație între dinți, pentru a evita lipirea materialului de dintele învecinat. Diverse tipuri de matrice sunt folosite și în cadrul lucrărilor de restaurare coronară.

Lampa de fotopolimerizare întărește rapid materialul folosit la obturații, sigilanți dentari, cimenturi, lacuri etc. Lămpile moderne au tehnologie LED și sunt wireless pentru a facilita precizia în mânuire.

Instrumente pentru brunisat (lustruit)

Frezele rotative de finisat și lustruit sunt disponibile în zeci de variațiuni, diferite ca dimensiune, granulație, formă (de exemplu lance, bilă, disc etc.) și materiale (metal, bureți abrazivi, rășini etc.). Abrazive sau tăietoare, aceste capete de lucru servesc, printre altele, ca instrumente de precizie și mare finețe atunci când dentistul trebuie execută ultimele finisări ale lucrării de restaurare.

Pile interdentale sunt instrumente cu care medicul stomatolog finisează spațiile dintre dinți, mai ales în cazul obturațiilor din spațiul interdental.

Cioplitoarele sunt instrumente manuale de precizie care se folosesc la sfârșitul procedurii de restaurare, pentru ajustări: îndepărtarea eventualelor zgârieturi lăsate de instrumentele manuale de modelare, precum și pentru netezirea și finisarea suprafețelor. Capetele de lucru pot fi în formă de bilă, de con, rotative etc.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar