Ghidul pacientului cu proteză dentară

proteze dentare

Purtătorii de proteză dentară trebuie să se îngrijească în continuare de sănătatea lor orală. În final, totul se reduce la stilul de viață pe care tehnicile stomatologice de protezare totală încearcă să îl restituie pacientului care și-a pierdut dantura. Iată un set de cinci sfaturi general valabile, în directă legătură cu cele mai frecvente cinci erori pe care le fac frecvent purtătorii de proteză.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

  1. Purtați proteza. O proteză dentară rămâne în mod ideal neschimbată, însă cavitatea bucală se schimbă. Dacă nu purtați proteza o vreme, din diverse motive, veți avea surpriza să constatați că nu se mai potrivește. Pe măsură ce îmbătrânim, gura are tendința să se micșoreze, iar linia gingiei să se retragă. Foarte mulți pacienți fac greșeala să întrerupă purtarea protezei la cel mai mic inconvenient. Dacă vă jenează proteza, mergeți la dentist. Soluția nu este să o puneți în sertar timp de două săptămâni, așteptând ca mica problemă să dispară de la sine. După o astfel de întrerupere, proteza va fi și mai deranjantă și, în plus, va trebui din nou să treceți prin chinul re-adaptării la proteză, pe care l-ați trăit la început.
  2. Mergeți la dentist. Foarte mulți pacienți purtători de proteză totală consideră că dacă nu mai au dinți naturali, nu mai au treabă la dentist. Chiar dacă nu mai aveți dinții naturali, vizitele la dentist nu trebuie să devină istorie. Trebuie să vă mențineți gura sănătoasă și proteza în stare perfectă. Chiar și la o vârstă mai înaintată se poate întâmpla să constatați că arcadele nu se mai aliniază corect. De asemenea, este important să preveniți și tratați iritațiile pe care le poate cauza proteza. Întrebați-vă doctorul cât de des trebuie să reveniți la control.
  3. Schimbați proteza. Proteza are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, nu de a vă chinui. Dacă proteza vă jenează, nu se mai potrivește, joacă, alunecă sau cade, sau pur și simplu nu se simte „cum trebuie”, nu vă resemnați și cereți sfatul medicului stomatolog. Acesta o poate ajusta, repara sau înlocui.
  4. Îngrijiți proteza. Când nu purtați proteza, aceasta trebuie ținută într-un lichid special sau în apă. Nu puneți proteza în apă fierbinte și nu o lăsați să se usuce! Aceasta trebuie curățată zilnic cu periuța. Nu folosiți detergenți duri când vă curățați proteza!
  5. Nu reparați proteza acasă. Aceasta este o greșeală foarte frecventă printre purtătorii de proteză totală. Nu lipiți proteza cu adezivi de la supermarket și nu piliți din proprie inițiativă proteza. Adezivii pot fi toxici, iar dumneavoastră nu aveți expertiza și îndemânarea necesare pentru a repara proteza acasă. Pentru a evita accidentele, adresați-vă medicului stomatolog pentru eventualele restaurări și reparații.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Ghidul pacientului cu proteză dentară"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
criss
Vizitator
criss
Buna seara,din data de 09 septembrie am proteza, nu al probleme cu ce de sus insa jos din prima zi m-a jenat si am facut ulceratii in zona unde au fost caninii. Dupa 2 zile am fost la stomatolog a mai ajustat din ea dar tot nu pot sa o port,am dat cu glicerina boraxata si am clatit cu apa de gura fara alcool. In 16 sept. am fost iar la stomatolog iar a mai ajustat si a constat abia ieri ca nu am muscatura cum trebuie, a zis sa fac repaos si sa mai dau cu glicerina si sa… Citiți mai departe »
Adina Fulea
Vizitator

Există un gel cu clorhexidrină pe care îl puteți folosi pentru dezinfectarea gingiilor și grăbirea vindecării, Cel produs de Curaprox cu concentrație de 1% costă cam 50 lei tubul.

Îl puteți găsi în farmacii sau la noi la clinică. În rest – igienă orală cât mai bună până rezolvați problema.