Scurtă enciclopedie a instrumentarului dentar

instrumente dentare

Argument la proiectul de dicționar. Cui se adresează și de ce?

Scopul acestui dicționar în foileton este de a familiariza pacienții cu instrumentarul stomatologic. Mare parte din fobiile pacienților legate de dentist și/sau de uneltele cu care lucrează acesta, vin din ignoranță. Prezentăm aici, pe înțelesul tuturor, cleștii, acele, frezele, pensele, spatulele, lămpile, prafurile și oglinzile din cabinetul stomatologic, tocmai pentru a îndepărta senzația de stranietate care gravitează în jurul acestor obiecte. Ele sunt instrumente medicale profesionale, nu mașinării infernale de speriat copiii.

Mai în glumă, mai în serios: cui i-e frică și de ce?

Oamenii se tem de necunoscut. În mod cu totul irațional și neavenit, un obiect ciudat ne stârnește uneori imaginația în locuri nefericite. De multe ori, în cazul fobiilor legate de instrumentarul stomatologic, mintea lucrează analogic, iar formele nefamiliare ale obiectelor îi fac pe oameni să-și imagineze cârlige și harpoane de balene. Mintea inventează aproape involuntar adevărate scenarii de tortură în care pacientul plin de fantezie se instalează în postura de victimă. Unii dintre pacienții care nu îți stăpânesc aceste porniri, nu numai că își pierd dantura, dar ajung să trăiască inutile episoade paroxistice. Nu lăsați frâu liber imaginației stârnite de un disconfort minor sau chiar de proiecția unui episod de disconfort care nu a existat niciodată, pentru că, pe fondul unor circumstanțe complexe, se poate ajunge la forme psihotice.

Soluția: informarea și familiarizarea cu procedurile și instrumentarul

Vă este teamă? Nu vă recomandăm metoda struțului care își ascunde capul în nisip. Informați-vă! Statisticile arată că pacienții care merg mai des la cabinetul stomatologic au mult mai puține probleme în gestionarea impresiilor legate de obiectele și procedurile din cabinetul stomatologic, prin simplul fapt că acestea devin familiare.

Dacă aveți sentimentul că sunteți pe punctul de a dezvolta o teamă necontrolată față de tratamentul stomatologic, încercați un mic truc: achiziționați un kit complex de îngrijire și monitorizare la domiciliu. Aceste truse conțin unele dintre instrumentele uzuale, folosite de stomatolog la orice control de rutină. Analizați-le, folosiți-le și s-ar putea să constatați că reținerile dumneavoastră se atenuează: acestea nu sunt decât obiecte firești, așa cum este și periuța de dinți pe care o folosiți de două ori pe zi.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.