Instrumente pentru evaluarea stării de sănătate

instrumente dentare

Aceste instrumente fac parte din instrumentarul obișnuit al stomatologului, folosit în orice consult de rutină. Ele formează trusa minimală de consultație a oricărui dentist, sau instrumentarul de mână. Chiar și kit-urile mai noi pentru îngrijire dentară destinate uzului personal, acasă, includ unele dintre aceste instrumente, pentru auto-examinare. Ele reprezintă un bun punct de plecare în studiul instrumentarului din cabinetul dentar.

Oglinda dentară simplă sau dublă (cu ambele fețe reflectorizante), plană sau concavă, este de obicei rotundă, în capătul unui mâner. Ca orice altă oglindă, poate fi folosită pentru a reflecta lumina, iar unele dintre ele au sursă proprie de lumină. De cele mai multe ori, medicul stomatolog o întrebuințează pentru a vedea acele fațete ale dinților care sunt altfel imposibil sau foarte greu de văzut. Oglinda dentară este mai ales un instrument de examinare, dar poate fi folosită incidental și pentru îndepărtarea obrajilor sau a limbii în timpul diverselor proceduri, pentru vizibilitate și siguranță.

Sonda dentară este un instrument de explorare, simplu sau dublu (cu unul sau două capete de lucru), cu ajutorul căruia stomatologul verifică prin atingere apariția eventualelor carii pe suprafața smalțului dentar, eventualele infiltrări sub obturații mai vechi, încrustații sau pe marginea coroanelor dentare. Cu ajutorul sondei dentare se poate aprecia gradul de sensibilitate/insensibilitate a dintelui, ca factor de control în unele etape ale intervenției pe canalul radicular.

Există și sonde flexibile care sunt ace conice folosite printre alte în tratamentul medicamentos pe canalele radiculare, dar au și roluri evaluative și de diagnostic, cum ar fi reperarea fisurilor de pe tavanul camerei pulpare.

Myth buster: Sonda dentară NU se folosește la înțepat gingiile!

Sonda parodontală este folosită pentru a măsura fanta dintre dinte și gingie. Aceasta nu trebuie să depășească 3mm în adâncime, în caz contrar se pune de obicei diagnosticul de boală parodontală.

Pensa este un instrument cu două brațe active, în diverse unghiuri, cu vârfurile netede sau zimțate, care poate avea diverse utilizări. Se folosește la manipularea obiectelor sterile și a instrumentelor de dimensiuni reduse, cât și la aplicarea și îndepărtarea pansamentelor.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar