Dependența de substanțe

dependenta

În cazul persoanelor dependente de substanțe cum ar fi alcoolul, marijuana, amfetaminele și opioidele (terapeutice sau de altă natură) se înregistrează de obicei o degradare accelerată a stării danturii, de exemplu în termen de doar un an în cazul consumatorilor de opioide. Cauzele variază de la igiena dentară precară (pe care statisticile o asociază cu comportamentele specifice de dependență de substanțe), la diverse cauze mai complexe și mai generale (afectarea sistemului imunitar, obiceiuri alimentare nesănătoase, depresie, lipsă de motivație, situație financiară etc.). Indiferent de clasificarea acestor substanțe (droguri ilicite, medicamente prescrise de medic sau droguri legale), efectele abuzului par să aibă același rezultat devastator asupra sănătății orale.

Cum poate ajuta medicul stomatolog?

Tratamentul este complex și de lungă durată, implicând terapie comportamentală, consiliere și medicație și are în vedere, pe lângă abuzul de droguri, aspecte multiple ale nevoilor pacientului, inclusiv rezolvarea problemelor dentare. Medicul stomatolog poate propune tratamente care se adresează strict simptomelor de la nivelul cavității orale, însă rolul său este esențialmente important în diagnosticare.

Recunoașterea simptomelor reprezintă un pas crucial în tratarea dependenței de substanțe, un comportament care provoacă în anumite cazuri schimbări la nivelul structurii și funcției creierului, vizibile în forma declinului sănătății mentale. Nu toate simptomele consumului de droguri sunt vizibile în timpul unei vizite de rutină la stomatolog, însă există destule semne numai la nivelul cavității bucale suficient de greu de ignorat: xerostomie, diverse forme de hipercheratoză, bruxism, eroziuni severe și carii multiple ale danturii, carcinoame, candidoze, infecții și necroze ale gingiei, leziuni, ulcerații etc., dintre care unele au risc crescut de a evolua în cancere orale.

Recuperarea și tratamentul stomatologic

Este obligatoriu ca medicul stomatolog să cunoască detaliile tratamentului de recuperare. Anumite substanțe vor fi evitate pentru a nu obstrucționa recuperarea, de aceea medicul stomatolog va concepe o strategie personalizată de management al durerii.

În funcție de substanța care a creat dependența, este strict interzisă folosirea în cadrul tratamentului stomatologic a anumitor substanțe care altfel se folosesc în mod obișnuit.

De asemenea, medicul stomatolog vine în întâmpinarea problemei anesteziei care poate fi mai puțin eficientă împotriva durerii la pacienții cu dependență sau cu istoric de dependență de substanțe, decât la alți pacienți.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar