Controversata pastă de dinți

pasta de dinti

Există pe piață o ofertă înnebunitoare de produse destinate igienei orale. Categoria cea mai populară este pasta de dinți care vine în sute de variante diferite în funcție de ingrediente, publicul țintă, arome și culori, promițând respirație proaspătă și zâmbete deosebit de strălucitoare. Dar vocile scepticilor susțin că toate aceste promisiuni sunt un mit, un vis îndepărtat, sau, chiar mai mult decât atât, că pasta de dinți poate dăuna sănătății dentare. În contextul în care trăim, această afirmație vine cu un anume grad de excentricitate.

Pe ce se bazează aceste afirmații? Firește, pe cazurile de abuz. Persoanele care se spală pe dinți maniacal și necontrolat, agresiv, de foarte multe ori pe zi, ajung inevitabil la hipersenzitivitate dentară, modificarea culorii dinților și uzură exagerată a smalțului. Sunt cercetări recente care susțin că un procent surprinzător de oameni din lumea civilizată folosesc prea multă pastă de dinți (pun pastă pe toată periuța cum văd în reclame și nu știu că trebuie să pună numai o bobiță), își periază dantura mult prea des (merg peste tot cu periuța de dinți în poșetă) și mult prea brutal (chiar dacă periajul nu durează suficient, au grijă să lustruiască energic smalțul dinților cu o periuță abrazivă ca să curețe „eficient”). La acest fapt contribuie cu siguranță campaniile publicitare care inoculează diverse idei greșite.

Dincolo de cazurile de abuz care pot fi puse parțial pe seama tehnicilor defectuoase și frecvenței exagerate a periajului, care sunt acele caracteristici ale pastei de dinți care își găsesc acum din ce în ce mai mulți adversari? Dacă ne gândim ce este de fapt pasta de dinți, argumentele acestor adversari sunt destul de previzibile. Pasta de dinți este o masă de gel sau alt amestec vâscos în care sunt suspendate particule abrazive. Principiul este foarte departe de a fi blând cu smalțul dentar: fiind zgâriat continuu, acesta se uzează și se subțiază, dentina devine mai vizibilă dând dinților an aspect mai întunecat și mai pigmentat, iar pacientul folosește atunci și mai multă pastă „miraculoasă” lăsându-se prins într-un cerc vicios. Și, în fine, cel de-al doilea argument împotriva pastei de dinți este chiar fluorul: o substanță cel puțin controversată, de care dantura noastră are nevoie, dar care, în exces, poate prejudicia sănătatea și aspectul dinților. Foarte mulți oameni au impresia eronată că fluorul există numai în pasta de dinți, fără să știe că îl luăm chiar și din alimente și băuturi, de exemplu din hrana oceanică și din ceaiul negru.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Controversata pastă de dinți"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Sima
Vizitator
Sima

Articolul trebuie pus fluturasi si impartit la lume. m/am saturat de “sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa”… bogdana, da, guma fara zahar, orbit sau care mai e , este suficienta pentru a scapa de resturile de mancare…daca nu avem, macar sa ne clatim gura cu apa si tot e bine.

Bogdana
Vizitator
Bogdana

Stiti care este primul lucru pe care ar trebui sa il facem dupa masa? Sa mestecam o guma Orbit pentru ca ne ajuta sa avem dinti sanatosi. Este salvarea oriunde unde ai in mijlocul zilei.