Igiena orală la seniori

Pacienții de vârsta a treia se confruntă cu un set de probleme stomatologice izolate. Printre acestea, gura uscată (pentru care cauza ce mai comună este medicația), îngălbenirea dinților (datorată unor schimbări la nivelul dentinei), afecțiuni ale gingiei (cauzate de proteze, obiceiuri alimentare defectuoase, fumat și, nu în ultimul rând, igienă orală precară). Din cauză că majoritatea acestor afecțiuni sau condiții au cauze contextuale, este recomandat ca pacienții seniori să caute un compromis de tipul risc/beneficii.

Cel mai important element asupra căruia trebuie să se focuseze această clasă de pacienți este cu siguranță igiena orală, pentru că aceasta este singura capabilă să mențină lucrările stomatologice la calitatea inițială pe termen lung. Iată în ce constă ea:

  • În cazul în care aveți proteză, asigurați-vă că o mențineți într-o curățenie perfectă. Aceasta implică curățarea protezei după fiecare masă, clătirea energică a gurii pentru a elimina toate resturile alimentare, si asigurarea că nu se formează la suprafața acesteia (de obicei în zona de contact cu dinții, pe muchiile laterale ale gingiei) nici un tip de depunere.
  • Există periuțe dentare și interdentare special gândite pentru curățarea dinților de suport pentru proteză sau a danturilor care prezintă spații mari între dinți. Aceste periuțe se pot dovedi utile pe termen lung, pentru că țin curate zone altfel greu de abordat și trebuie folosite în tandem cu periuțele clasice pentru un efect cât mai bun.
  • Atâta vreme cât sunt folosite cu blândețe și regulat, periuțele pentru limbă cresc calitatea respirației, păstrând suprafața limbii curată. Nu aveți neapărată nevoie de pastă pentru limbă, deși există produse în această direcție. Rețineți însă că ele sunt de preferat periuțelor recomandate pentru tot (dinți, limbă, obraji).
  • Clătirea gurii este esențială. În cazul igienei seniorilor, ea asigură că resturile alimentare sunt eliminate optim.
  • Urmăriți oricare dintre următoarele simptome și prezentați-vă la dentist în cazul în care acestea apar: sensibilitate dentară, dinți care se mișcă, orice tip de durere, umflături, bruxism, senzația că mandibula „pocnește” în timp ce mestecați, roșeață intensă la nivelul gingiilor sau îngălbeniri rapide și accentuate ale dinților.

Din cauza retragerii progresive a gingiilor, crește riscul de carii, sensibilitatea termică prin expunerea rădăcinii dintelui, și posibilitatea ca unii dinții să înceapă să se miște. De aceea, este bine să vă consultați dentistul mai des (o dată la o lună, o lună jumătate pentru controlul de rutină) și să îl/o anunțați imediat ce apare o schimbare la nivelul cavității orale.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.