Doare după anestezie?

Una dintre cele mai răspândite fobii referitoare la practicile stomatologice și la posibilele dureri din timpul tratamentelor este legată de anestezia incompletă. Definită ca instalare parțială a substanței anestetice la nivelul sistemului nervos, anestezia incompletă este deranjantă și periculoasă în același timp. Cauzele ei sunt variate. Iată-le pe cele mai importante:

  1. Diferențele anatomice. Variația relativ mare de la o anatomie bucală la alta poate produce în cazuri rare anestezii incomplete. Ele nu pot fi propriu-zis considerate o greșeală de practică stomatologică. O poziționare particulară a nervilor la nivelul cavității bucale va obliga dentistul la mai multe încercări până va găsi poziția corectă și cantitatea necesară de anestetic.
  2. Practica deficitară. Aceasta se manifestă pe două direcții de bază și se întâlnește destul de rar. Cea dintâi este legată de cantitatea de anestetic aplicată. Dacă aceasta este prea mică, pacientul poate simți parțial în locul anesteziat. Cea de a doua se referă la poziția deficitară de injectare/aplicare a anesteticului.
  3. Infecțiile. Din cauză că infecțiile modifică nivelul PH-ului, creând un mediu acid, anestezia, care este corelată în mod direct cu acestea, nu va avea efectul scontat. Din această cauză, stomatologii evită de cele mai multe ori anestezii pe infecție, preferând tratarea inițială cu antibiotice  a acesteia.
  4. Tipul anesteticului. Deși gradul de toleranță la anesteticele comune este foarte mare, există cazuri când anumiți pacienți nu răspund la o anumită substanță. În cazul acesta, este nevoie de teste suplimentare pentru definirea limitelor anesteziei și a tipurilor de tratament posibile.
  5. Interacțiunea cu alte medicamente. Anumite analgezice și alcoolul pot interfera cu corecta instalare a unei anestezii.

Cu toate că acest fenomen poate apărea, din punct de vedere statistic este de preferat ca medicii stomatologi și aplice inițial protocolul în forma sa primară. Aceasta, din cauză că efectele nedorite ale unor anestezii locale insistente (pe o zonă prea extinsă sau cu prea multă substanță) sunt mult mai grave. Iată numai câteva dintre ele:

  • Blocarea prelungită a mușchilor poate avea efecte asupra funcționării neuronale ulterioare și, implicit, asupra fiziologiei locale.
  • Hipo- și hiperglicemia pot interveni în procesul de recuperare din anestezie, influențând calitatea metabolismului.
  • Hipotermie, cu efecte directe asupra funcționării sistemului nervos central etc.

Este foarte importantă comunicarea: spuneți-i dentistului dacă anestezia nu este eficientă pentru dumneavoastră!

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Doare după anestezie?"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Loredan
Vizitator
Loredan

Foarte bun acest articol. Am o dantura oribila, si am fost azi la stomatog sa-mi scoata niste colturi ramase prin gingie. Si nu stiam de ce, dupa doua injectii cu anestezic in gingie, partea tratata a amortit doar partial. Cand dentistul a bagat clestele sa ridice coltul, m-a fulgerat, asa ca nu am mai putut sa stau. Acum am sa fac niste tratamente cu antibiotice pentru puroi, si dupa aia sper ca anestezia sa-si faca efectul comblet.