Aparate dentare și îngrijirea orală

aparat dentar si periuta dentara

Purtătorii de aparate dentare sunt de regulă pacienți tineri, interesați de sănătatea lor dentară. Urmând terapie fixă sau mobilă, aceștia trebuie să urmeze câteva reguli simple de conduită dentară pentru ca tratamentul ortodontic să nu le afecteze sănătatea dinților.

Obiceiurile alimentare

Pacienții care poartă aparate dentare sunt de regulă sfătuiți să evite alimentele foarte tari sau crocante, extra aderente sau lipicioase: caramele, covrigi, bomboane, nuci și morcovi. Nu mestecați nici gheață, nici gumă, mai ales dacă sunteți purtători de aparat!

Periajul și curățarea

Pacienții care folosesc aparate ortodontice știu deja cât de ușor se acumulează în jurul acestora placa bacteriană. Firește, este extrem de important să vă spălați pe dinți după fiecare masă, folosind o periuță moale; de asemenea, este esențial să folosiți ața dentară, periuța interdentală și o apă de gură. Dușul bucal este o altă idee excelentă!

Nu curățați numai dinții, curățați și aparatul! Periați și clătiți aparatul de fiecare dată când vă spălați pe dinți. În plus, puteți să folosiți pentru aparatele ortodontice o soluție de curățat protezele dentare care se dizolvă într-un pahar cu apă călduță.

Gutiere pentru sportivii purtători de aparat ortodontic

Pentru practicanții sporturilor cu grad mai pronunțat de pericol de accidente dentare, există gutiere speciale pentru protejarea dinților, gingiilor și obrajilor. Gutierele comode, concepute anume pentru purtătorii de aparte ortodontice pot fi extrem de eficiente în prevenirea accidentelor inutile.

Ceara ortodontică

De obicei, atunci când primiți aparatul dentar, medicul stomatolog vă recomandă ceara ortodontică, cel puțin pentru primele zile, până vă obișnuiți cu aparatul. Acest produs vă va fi util ulterior, de oricâte ori aparatul vă jenează, și mai ales dacă se întâmplă să gliseze capătul ligaturilor metalice sau se deplasează arcul în timp ce mâncați sau vă spălați pe dinți. Până când ajungeți la dentist pentru a rezolva problema, ceara ortodontică vă poate scuti parțial de disconfort. Dacă din cauza aparatului au apărut leziuni superficiale, puteți folosi o soluție antiseptică sau apă cu sare pentru a clăti.

Pentru mai multe informații cu privire la tratamentele ortodontice disponibile, citiți aici.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord