Jucării pentru dentiție. Introducere

Jucărie dentară

Simptome diverse

Simptomele asociate cu apariția primilor dinți diferă destul de mult de la un individ la altul: unii copii fac febră, au gingiile umflate și roșii, salivează abundent, alții nu au nici un fel de simptom, în afară de faptul că duc la gură și mușcă pătura, jucăria, degetul mamei etc. Nu se poate spune cu siguranță care sunt cauzele pentru aceste diferențe, dar se bănuiește că ar putea fi ereditare.

Remedii simple și clasice

Înainte de apariția gelului cu lidocaină, printre remediile clasice pentru perioada ieșirii dinților de lapte, se numără jucăriile pentru dentiție. Pe vremuri se dădea pruncului o bucată de lemn dulce, astăzi diversitatea jucăriilor pentru dentiție este destul de mare, însă trend-ul este dat de materialele organice și formele blânde, ușor de ținut în mână.

O jucărie pentru dentiție este destul de ușor de improvizat, dar puteți alege să cumpărați o jucărie special concepută pentru această perioadă, sau o soluție alternativă care însă se potrivește nevoilor copilului dumneavoastră și îndeplinește condițiile de siguranță obligatorii (o jucărie de tip inel-brățară, o păpușă de cauciuc dintr-o singură bucată sau o jucărie cu vibrații). Aveți grijă să nu fie prea mică sau prea mare, prea dură sau contondentă.

Alegeți în funcție de vârstă

Înainte de trei ani copilul dumneavoastră va avea dantura de lapte completă. Până atunci, există mai multe etape.

Un copil de 6 luni căruia tocmai îi iese primul dinte va prefera o jucărie moale și fină, din material textil sau de gumă. Lăsați jucăriile din lemn pentru mai târziu.

Chiar la început nu este bine să dați copilului să mestece biscuiți, morcovi, coajă de pâine sau alte alimente de acest gen, mai ales dacă micuțul nu a ajuns cu diversificarea în acest punct. Nu sunt reguli care se aplică la toată lumea, așa că părintele trebuie să își folosească discernământul.

Profitați pentru a introduce forme și culori

Pe lângă cele două condiții de bază pe care trebuie să le îndeplinească jucăriile pentru dentiție, și anume să fie perfect sigure și să aibă dimensiuni potrivite, acestea pot prelua și rolul de stimuli vizuali (foarte mulți copii preferă culorile vii), tactili (suprafețe fine), termici (rece sau cald) și auditivi (jucării care sună când sunt strânse sau scuturate etc.).

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar