Traumatisme dentare

dinte spart

Fiind extrem de rezistent, este nevoie de o forță foarte mare pentru a sparge smalțul dinților. Acest lucru se întâmplă de obicei în accidente: fie mușcăm din ceva foarte dur, fie suferim o lovitură puternică, de exemplu într-o căzătură cu bicicleta. Anumite crăpături fine există mai întotdeauna pe smalțul dinților, dar ele nu prezintă pericol imediat. Tot ce aveți de făcut este să mențineți o igienă orală impecabilă pentru a apăra dantura de acțiunea acizilor. Când crăpăturile sunt superficiale, durerea este de obicei controlabilă cu un simplu analgezic comun, iar dintele poate fi reparat la dentist. În cazul când trauma este mai severă, trebuie să vă adresați de urgență la chirurgie maxilofacială. În cazul când crăpătura este mai adâncă, afectând stratul profund (dentina) structura de rezistență a dintelui este afectată. Uneori trauma poate implica rădăcina. În aceste cazuri, durerea este semnificativă.

Cu cât este tratat mai rapid, cu atât dintele are șanse mai mari.

Ce este de făcut în cazurile de urgență?

  1. Clătiți gura cu apă călduță.
  2. Încercați să opriți sângerarea.
  3. Nu încercați să curățați dintele!
  4. Un dinte scos cu totul din alveolă poate fi ținut în lapte rece sau o soluție salină pentru a menține ligamentele periodontale până ajungeți la cabinet. În primul sfert de oră șansele de reușită a replantării sunt foarte mari.

Fracturi superficiale

Uneori nu este nevoie să alergați de urgență la dentist, pentru că trauma este superficială. În acest caz e bine să menajați dintele ciobit până când ajungeți la cabinet, alegând cu grijă alimentele și încercând să mâncați pe cealaltă parte, pentru a nu agrava situația printr-o ruptură suplimentară.

Tratamente diferențiate pentru adulți și pentru copii

Dentistul dumneavoastră va analiza situația și va decide tratamentul cel mai bun în funcție de gravitatea și profunzimea fisurii. În cazul când pacientul este adult, în principiu este necesară intervenția pe canal. Dacă fractura este superficială, în cazul copiilor se optează pentru o simplă obturație. Uneori dentistul consideră tratamentul pe bază de coroană dentară de preferat obturației, de exemplu când dintele în cauză este un molar care are de suportat presiuni mult mai mari decât un incisiv. Dacă dintele nu are șanse și este total compromis, atunci nu se face nici coroană dentară, recurgându-se la o metodă de protezare care să substituie dintele în totalitate.

Factori de risc

Factorii de risc se referă în primul rând la obiceiurile dumneavoastră alimentare (mâncați alune, bomboane tari, etc.) și la activitățile care vă pun dantura în pericol (sporturi practicate, loc de muncă, etc.).

În al doilea rând, riscul este dat de istoricul dumneavoastră stomatologic. Un dinte pe care au fost aplicate numeroase obturații anterioare are un risc mai crescut de ruptură verticală la nivelul rădăcinii, de infecție la nivelul rădăcinii, este mai sensibil și, în general, mai predispus la diverse afecțiuni.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

19 Comentarii la "Traumatisme dentare"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
denis
Vizitator
denis

salut smaltul de pe dintii mei sa rupt se reface?

Cojocariu Andreea
Vizitator
Cojocariu Andreea

Buna ziua. Eu am 1 dinte spart, si problema e ca acel dinte e definitiv. .. ce as putea face?

Adriana
Vizitator
Adriana

Buna ziua, m-am lovit in dintii din fata, unul dintre ei s-a spart si ce a mai ramas din el este crapat, se mai poate repara?

Danut
Vizitator
Danut

Buna ziua! Am cazut cu bicicleta acum aproximativ un an si mi-am spart dintele din fata si sa zicem ca mai am un sfert din el mai poate fi reparat s-au trebuie sa apelez la implant?

Preda Oana
Vizitator
Preda Oana

Buna ziua! Am avut un accident in care mi-am rupt un sfert din dintele din fata. Am fost la la dentist si mi-a pus o plomba ce are culoarea dintelui meu. Nu ma doare,totul e bine,nici macar nu se cunoaste ca nu e dintele meu. As vrea totusi sa Intreb…din ce as putea musca? Mi-e frica sa musc chiar si din banana,am evitat mereu dintele acela. Va rog mult sa ma ajutati.
Multumesc!

Cristi
Vizitator
Cristi

Buna ziua! Daca un premolar este rupt pana la gingie, si radacina nu este afectata, conteza si lungimea radacinilor pentru a fi viabile pentru protezare?
Va multumesc.

George
Membru
George

Am cei 2 dinti din fata sparti(asemanator cu imaginea de mai sus)precizez ca,crapaturile nu au ajuns la gingie (sunt doar pe jumatate crapati)si nu am nici o problema cu diferenta dintre cald si rece.Cam cat m-ar costa repararea la cabinetul dumneavoastra?

Cristian
Vizitator
Cristian

Dacă unul sau mai multi dinți sunt rupți până la gingie dar rădăcină nu este afectată , cum se pot reface acei dinți? Extracție si implant dentar sau alte metode?
Toată stima!

Maia
Vizitator
Maia

Sunt sanse sa fie reparat dintele din fata(incisivul),el fiind spart/rupt pe aproape jumatate?
Sau trebuie extras si facut implant?