Pacienții fără măsele de minte

Problema molarilor de minte

Măselele de minte erup de obicei între 17 și 25 de ani, o vârstă ce corespunde, în percepția comună, cu atingerea maturității, de unde și denumirea populară a acestor molari. În foarte multe cazuri, acești ultimi molari sunt impactați în gingie, ies strâmbi, dor sau se infectează, cauzează pericoronarita, îngrămădesc ceilalți dinți pe arcade, sunt greu de curățat și chiar mai greu de tratat din cauza poziționării lor ingrate în cavitatea bucală, precum și a morfologiei atipice și, în fine, sfârșesc prin a fi extrași. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca măselele de minte să vă facă probleme!

Părerile medicilor stomatologi cu privire la acest subiect sunt împărțite: unii consideră că molarii de minte trebuie lăsați în pace atâta vreme cât nu creează probleme, iar alții, din contră,consideră că acești ultimi molari trebuie scoși în adolescență pentru a evita complicațiile ulterioare. Cert este că o extracție făcută în faza inițială (germectomie) este mai ușoară decât aceeași procedură pe un dinte matur.

Totuși, statisticile spun că, cel mai adesea, acești dinți fac probleme de cum apar. Pare să existe o legătură între mărimea maxilarului și măselele de minte. Este logic ca, dacă în gură nu încap fizic 32 de dinți, ultimii să iasă strâmbi sau să rămână în gingie.

Există pacienți fără molari de minte

De ce mai ies atunci măselele de minte? Se presupune că sunt structuri vestigiale și, de fapt, la foarte mulți pacienți NU mai apar deloc.

Pacienții pot avea mai puțin de 4 măsele de minte, în sensul că erup numai 3, 2 sau 1. Există și cazuri rare de hiperdonție, când pacienții au mai mult de 4 molari de minte. Însă pacienții care NU au deloc al treilea rând de molari nu mai pot fi considerați o excepție, fie și numai din motivul statistic: procentual sunt foarte mulți.

S-a observat că aceste variații sunt influențate direct dar nu în exclusivitate de rasă.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

4 Comentarii la "Pacienții fără măsele de minte"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
nanu mihaela
Vizitator
nanu mihaela

Buna ziua,am avut îmbrăcate 3 masele cu metal ceramica de vreo 8ani,mentionez ca prima masea dupa canine a fost extrasa de când eram copil.acum ma doare sub lucrare in locul unde nu am masea,doctora mi a spus ca am retractie gingivala si acolo s a format ca o parghie,am dat lucrarea jos mi a pilit si ultima masea care oricum era cu probleme,am pus alta lucrare tot metal ceramica si tot asa ma doare acolo unde nu am masea.Fupa părerea dvs.ce ar putea fi.pe film nu se vede nimic