Fumatul pasiv și riscurile

Machetă dentară mușcând o țigară - concept

Sănătatea orală a fumătorului activ

Sănătatea orală a unui fumător activ este amenințată în permanență: ei sunt mai predispuși la boli ale gingiei, iar micile leziuni de la nivelul cavității bucale pot deveni o amenințare; în plus, se știe, fumatul este adesea asociat cu apariția cancerului oral.

Orice reducere a cantității de fum inhalat are repercusiuni favorabile asupra sănătății bucale. Renunțarea la fumat vine, implicit, cu beneficii suplimentare: igienă orală sporită, reducere a halenei, sănătate dentară îmbunătățită, și nu în ultimul rând, dinți mai frumoși, mai albi, mai rezistenți și mai strălucitori.

Sănătatea orală a fumătorului pasiv

Conform ultimelor descoperi, se pare că și fumătorii pasivi sunt expuși la un risc mai mare în ceea ce privește cariile dentare, exact ca fumătorii activi. Explicația constă în aceea că și unii și ceilalți inhalează fumul și pe nas și pe gură, iar fumul schimbă compoziția salivei care ar trebui să fie bacteriostatică și imunologică și să funcționeze ca strat protectiv între dinți și acizii care îi atacă. Fiindcă fumul de țigară este imunodepresiv, prin expunere crește riscul diferitelor infecții: așadar teoria conform căreia acesta poate constitui un factor de risc pentru formarea cariilor pare validă, cariile fiind în ultimă instanță infecții. De aceea, chiar dacă cantitatea de fum este mult mai redusă în cazul fumătorilor pasivi, cu timpul ea poate deveni relevantă.

Copiii – fumători pasivi

Există chiar statistici care susțin că un copil de fumător sau un copil care trăiește în aceeași locuință cu un fumător are mai multe carii.

O posibilă explicație se bazează pe ideea că acei copii care sunt fumători pasivi au adesea un deficit de vitamina C, o carență asociată cu creșterea nivelului de bacterii cu potențial cariogenic.

Conform anumitor teorii, în prima fază a copilăriei luăm bacteriile cu potențial cariogenic din saliva mamei. Dacă mama este fumătoare, riscul de transmitere a germenilor este și mai mare pentru că nicotina facilitează creșterea bacteriilor responsabile pentru formarea cariilor.

 

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar